Antena 3 CNN Externe Rusia, obligată să se bazeze pe arme nucleare, în urma războiului din Ucraina, estimează SUA

Rusia, obligată să se bazeze pe arme nucleare, în urma războiului din Ucraina, estimează SUA

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 10:04 30 Iun 2022 Modificat la 10:06 30 Iun 2022

"Forțele terestre ruse au avut de suferit atât de mult încât le va lua ani de zile să își revină, în multe aspecte", a spus Avril Haines (foto), șefa comunității americane de informații.

Asta va împinge Rusia să devină mai dependentă de așa-numitele "instrumente asimetrice", precum atacurile cibernetice, tentativele de a controla aprovizionarea cu energie sau chiar armele nucleare, pentru a-și proteja puterea și influența, a adăugat Haines.

Ea susține că Rusia începe să își concentreze eforturile în regiunea Donețk, învecinată cu regiunea Lugansk, unde trupele Moscovei încearcă să-i elimine pe ultimii apărători din Lîsîceansk.

Specialiștii serviciilor americane cred că forțele ruse se vor confrunta cu mari dificultăți în Donețk, însă ei estimează, de asemenea, că președintele Vladimir Putin apreciază că timpul este de partea sa, întrucât occidentalii vor "obosi", până la urmă, să acorde sprijin Ucrainei.

"Consensul (la nivelul informațiilor americane, n.r.) este că războiul în Ucraina se va prelungi", a concluzionat Avril Haines.

SUA: "Lugansk și cea mai mare parte din Donețk, sub controlul rușilor până la toamnă"

Cele trei scenarii ale serviciilor americane de informații cu privire la Ucraina sunt următoarele:

  • un conflict epuizant, în care rușii realizează câștiguri treptate, dar nu mari progrese. În această perspectivă, armata rusă își va fi asigurat controlul în Lugansk și în cea mai mare parte din Donețk până la toamnă și, de asemenea, își va întări controlul în sudul Ucrainei;
  • un câștig major, care va determina Moscova să se reorienteze spre Kiev sau spre Odesa;
  • Ucraina reușește să stabilizeze linia frontului și începe să înregistreze mici progrese, probabil la Herson sau în alte părți din sudul teritoriului.

Primul scenariu, al conflictului de uzură, este și cel creditat de americani cu cea mai mare probabilitate, notează CNN.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole