Este vorba despre o operațiune de tip "false flag" (o provocare în care autorii incidentului dau vina pe partea adversă, n.r.), menită să servească drept pretext pentru invazia Ucrainei, relatează CNN, citând o sursă oficială.
Sursa menționată de CNN afirmă că SUA dețin dovezi că respectivii agenți ruși sunt antrenați în războiul urban și în utilizarea explozibililor, având misiunea de a efectua operațiuni de sabotaj împotriva forțelor susținute de Moscova.
Pentru respectivele acte de sabotaj, Rusia urmează să învinuiască partea ucraineană.
Informațiile difuzate de CNN sunt similare cu cele venite, vineri, de la Ministerul Apărării al Ucrainei.
Instituția a precizat că serviciile speciale ruse pregătesc provocări tocmai împotriva forțelor ruse, urmând să fie blamat Kievul.
Consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, evocat joi, la rândul său, perspectiva unei provocări inițiate de Moscova.
Oficiali SUA: "Rusia joacă după manualul folosit în 2014 în Crimeea"
"Comunitatea noastră de informații deține date, considerate acum mai puțin relevante, conform cărora Rusia pregătește terenul pentru a dispune de opțiunea unui pretext inventat în vederea unei invazii", a spus Sullivan.
"Am văzut acest tipar de acțiune în 2014 (când a invadată și anexată Crimeea, n.r.) Ei pregătesc din nou acest manual și vom avea în următoarele 24 de ore mai multe detalii pe care le vom putea împărtăși presei", a adăugat oficialul american.
Sursa citată de CNN a făcut, de asemenea trimitere, la modul de operare al rușilor în 2014, în Crimeea, și a arătat că "armata rusă intenționează să înceapă aceste activități cu câteva săptămâni înainte de invazia militară, care ar putea surveni între mijlocul lui ianuarie și mijlocul lui februarie".
De asemenea, responsabilii americani au constatat o intensificare a propagandei în presa rusă pe tema "deteriorării drepturilor omului în Ucraina" și a militantismului crescut al liderilor de la Kiev, notează CNN.
Avertismentul ministrului rus de externe: "Vrem un document scris, dar nu-l așteptăm la nesfârșit"
Rusia a avertizat SUA și NATO că "nu va aștepta la nesfârșit" un răspuns la cererile privind stabilirea, în scris, a unor garanții de securitate menite să prevină extinderea în continuare a Alianței Nord-Atlantice și amplasarea de armament în apropierea granițelor sale.
"Așteptăm un răspuns în scris de la colegii noștri. Considerăm că ei înțeleg necesitatea de a o face imediat şi în scris. Însă nu vom aștepta la nesfârșit", a afirmat, vineri, ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-o conferință de presă.
Totodată, Lavrov i-a acuzat pe americani că "trag de timp" prin demersurile de a coopta la discuții și partenerii europeni.
"Ce spun americanii despre necesitatea de a discuta cu aliații lor şi de a implica toți membrii Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), nu reprezintă decât declarații goale şi încercări de a trage de timp. Suntem conștienți că perspectivele de a ajunge la un consens depind de SUA", a estimat el.
"Vrem să vedem răspunsul vostru în scris, punct cu punct, prevedere cu prevedere. (...) Vrem să ni se spună 'asta ne convine, asta nu, dacă nu - de ce, dacă putem să modificăm ceva, să schimbăm formularea, să adăugăm altceva'. Totul în scris, vă rog", a insistat ministrul rus.
Pe de altă parte, Serghei Lavrov e evitat să detalieze măsurile pe care le-ar putea lua Moscova în cazul unui răspuns negativ din partea Occidentului.
"Așa cum a spus şi președintele Putin, aceasta va depinde de ceea ce vor recomanda experții militari", a indicat ministrul rus.