Antena 3 CNN Externe Rusia acuzată că a folosit mine ghidate aerian pentru a bloca rutele de evacuare ale civililor

Rusia acuzată că a folosit mine ghidate aerian pentru a bloca rutele de evacuare ale civililor

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 19:30 10 Mar 2022 Modificat la 19:30 10 Mar 2022

Acum se raportează că au fost aruncate pentru a bloca rutele de evacuare din Mariupol, o revendicare susținută de Crucea Roșie Internațională. Aceste muniții, care au fost dezvoltate inițial de Statele Unite pentru a opri convoaiele de aprovizionare, sunt acum cunoscute pentru mutilarea copiilor.

PFM-1 nu arată ca o mină. Este din plastic, de cinci centimetri în diametru și 2cm înălțime, cu aripi asimetrice pentru a aluneca pe pământ ca o sămânță.

În interiorul pielii moale din plastic se află un detonator și o cantitate de exploziv lichid. Detonatorul este declanșat de deformarea cumulativă a pielii plastice: fie un singur eveniment, cum ar fi un vehicul care trece peste el, fie o serie de evenimente mai mici, cum ar fi manipularea.

Minele vin în mai multe culori, inclusiv versiunea verde strălucitor care i-a dat porecla de „papagal verde”. Căzută pe un drum, ar putea fi o pasăre de jucărie sau un avion. În Afganistan, unde literalmente milioane de oameni au fost aruncați în aer au fost adesea ridicate de copii.

„În Afganistan, colegilor mei și mie ni s-a spus de mai multe ori că un copil a luat fluturele – sau „papagalul verde”, după cum îl numesc afganii – și s-a jucat cu el ore în șir cu prietenii înainte să aibă loc vreo explozie”, a scris doctorul Gino Strada, un chirurg de la Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care a tratat victimele exploziilor din Afganistan, Cambodgia și nordul Irakului.

Cantitatea mică de exploziv și lipsa de schije înseamnă că victima supraviețuiește de obicei.

„În cazurile mai puțin severe, doar două sau trei degete sunt distruse. Foarte des, explozia dăunează mai mult pieptului și feței. Leziunile unuia sau ambilor ochi sunt foarte frecvente, producând orbire parțială sau completă”, scrie Strada, potrivit Forbes.

Există un mit popular conform căruia mina fluture a fost concepută în mod deliberat pentru a atrage copiii. Nu este cazul, dar așa cum notează Strada: „forma PFM-1 este dictată de funcție, dar rămâne faptul că este atractivă pentru copii”.

Deci, de unde a venit acest design și care este rațiunea militară pentru o mină mică care mutilează mai degrabă decât ucide? Răspunsul constă în Războiul din Vietnam, unde au fost folosite nu în Vietnam, ci în Laos, într-o operațiune cu numele de cod Igloo White, care a avut loc între 1968 și 1973.

Scopul lui Igloo White a fost să oprească proviziile care ajung în Viet Cong de-a lungul traseului Ho Chi Minh fără a muta trupe în Laos, ceea ce ar fi prelungit războiul, prin ceea ce a fost descris drept o „barieră susținută din aer”. Programul a implicat senzori aruncați în aer pentru a detecta vehiculele care trec granița cu un amestec de dispozitive acustice, seismice și magnetice.

Când a fost localizată mișcarea vehiculului, zona era saturată de mine aruncate din aer. Pentru această misiune au fost dezvoltate mai multe tipuri de mine, inclusiv BLU-43 și BLU-44 „Dragontooth” – mine de plastic umplute cu o cantitate mică de exploziv lichid. 

În timp ce unele surse susțin că minele aveau scopul de a deteriora anvelopele camioanelor, altele contrazic acest lucru. Un maior a spus la o audiere a Comisiei Senatului pentru Serviciile Armate: „Este pur antipersonal. Dacă o persoană calcă pe mină, i-ar putea distruge piciorul. Dacă un camion trece peste ele, nu va exploda cauciucul.”

El a spus că minele mici au fost un mijloc de descurajare folosit pentru a împiedica inamicul să îndepărteze liniile anti-vehicule mai mari.

Rușii au preluat și au realizat inginerie inversă BLU-43 din Asia de Sud-Est pentru a-și crea propria mină de fluturi PFM-1. Versiunea lor este ambalată în casete de 72 de mine și livrată cu avioane sau elicoptere; există și versiuni livrate de focoase de rachete.

Rușii au folosit versiunile lansate în aer în încercarea lor de a închide trecătorile muntoase din Afganistan în anii 1980, în eforturile de a închide liniile de aprovizionare mujahideen.

Acum Rusia le folosește în Ucraina. În timp ce unii ar putea pretinde că există un obiectiv militar pentru a împiedica orașele asediate precum Mariupol să primească muniție și alte materiale, faptul că acestea sunt în mod specific mine antipersonal indică mai mult că sunt folosite în mod deliberat pentru a opri mișcarea refugiaților pe jos care încearcă să părăsească orașele.

Minele antipersonal sunt controlate de Convenția de la Ottawa, deși Rusia, ca și SUA, nu este semnatară a acestei convenții. Totuși, legea internațională umanitară încă se aplică, iar utilizarea unor astfel de mine în zonele populate, împreună cu utilizarea bombelor cu dispersie și a focului de artilerie împotriva clădirilor în mod evident civile vor intra cu siguranță în atenția anchetatorilor crimelor de război după război.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole