Antena 3 CNN Externe Rusia acuză Ucraina că se pregătește să bombardeze centrala nucleară din Kursk. Kievul respinge "acuzațiile nebunești"

Rusia acuză Ucraina că se pregătește să bombardeze centrala nucleară din Kursk. Kievul respinge "acuzațiile nebunești"

de Adrian Iclozan    |   

Moscova a acuzat, sâmbătă, Kievul că plănuiește să lanseze un atac la centrala nucleară din Kursk, după ce trupele ucrainene au pătruns în această regiune rusă în data de 6 august, relatează Agerpres, citând agențiile internaționale de presă.

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că va exista un răspuns dur la orice atac asupra centralei nucleare din Kursk, aflată în prezent sub controlul Rusiei.

Instituția, care nu a furnizat dovezi referitoare la pregătirea presupusului atac ucrainean asupra acestui complex atomo-electric, a adăugat, în schimb, că o astfel de operațiune riscă să contamineze radioactiv o zonă de mari dimensiuni.

Ucraina a respins acuzațiile.

Șeful Rosatom l-a invitat de directorul AIEA să viziteze centrala nucleară din Kursk

"Vedem o nouă intensificare în propaganda rusă nebunească despre presupuse planuri ucrainene de a folosi 'bombe murdare' sau de a ataca centrale nucleare. Respingem oficial aceste afirmații false. Ucraina nu are nici intenția şi nici capacitatea de a întreprinde astfel de acțiuni", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe ucrainean, Gheorghii Tîgîi, pe reţeaua X.

Compania nucleară rusă de stat Rosatom, care administrează şi centrala nucleară de la Zaporojie, după ce acest obiectiv a fost cucerit de armata rusă, a acuzat, la rândul său, Kievul că amenință securitatea ambelor situri nucleare.

Șeful Rosatom, Aleksei Lihacev, a discutat telefonic cu Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), şi l-a invitat să viziteze centrala din Kursk, a relatat agenția rusă RIA.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc, în mod repetat, că încearcă să saboteze funcționarea centralei de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, situată în sud-estul Ucrainei.

Reactoarele centralei sunt închise, dar necesită energie electrică pentru a menține materialul fisionabil la temperatura corespunzătoare şi a evita un accident nuclear.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile