Antena 3 CNN Externe Rusia a simulat o lovitură nucleară masivă. Exercițiul a fost ordonat de Putin

Rusia a simulat o lovitură nucleară masivă. Exercițiul a fost ordonat de Putin

Bianca Chirilă
2 minute de citit Publicat la 20:18 29 Oct 2024 Modificat la 20:20 29 Oct 2024

Rusia a efectuat marţi un exerciţiu militar de simulare a unei „lovituri nucleare masive” cu rachete balistice intercontinentale şi de croazieră cu lansare terestră, aeriană şi maritimă, ca răspuns la o primă lovitură nucleară lansată de un inamic ipotetic, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apărut în imagini televizate ordonând acest exerciţiu al forţelor de descurajare strategice. Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat apoi că a fost vorba despre un exerciţiu de rutină, planificat dinainte.

În acest timp, ministrul Apărării, Andrei Belousov, l-a informat pe „comandantul suprem” Vladimir Putin, despre îndeplinirea misiunii de lansare a unei „lovituri nucleare masive (...) ca răspuns la un atac nuclear inamic”, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Apărării.

În cadrul exerciţiului, forţele strategice au lansat o rachetă Yars de la cosmodromul Pleseţk asupra unei ţinte stabilite în poligonul militar Kura din peninsula Kamceatka în Extremul Orient rus, racheta parcurgând aproximativ 6.000 de kilometri.

Au fost, de asemenea, lansate rachete intercontinentale Bulava şi Sineva de pe submarinele nucleare Kniaz Oleg în Marea Ohotsk şi Novomoskovsk în Marea Barenţ, în timp ce bombardiere strategice TU-95MS au lansat rachete de croazieră.

„Toate rachetele şi-au lovit ţinta”

„Misiunile planificate în cadrul manevrelor forţelor strategice de descurajare au fost finalizate în întregime. Toate rachetele şi-au lovit ţinta”, a concluzionat ministrul Belousov.

În declaraţia transmisă anterior, Putin a subliniat că triada nucleară - alcătuită din rachete intercontinentale cu lansare terestră, submarine nucleare şi aviaţia strategică - continuă să fie un „garant de încredere al suveranităţii şi securităţii ţării noastre, ceea ce ne permite să îndeplinim misiunile de descurajare strategică”.

El a asigurat însă că „Rusia îşi confirmă poziţia de principiu conform căreia folosirea armelor nucleare este o măsură extremă şi extraordinară de garantare a securităţii” şi că Rusia îşi va consolida şi moderniza arsenalul nuclear fără a se angaja într-o nouă cursă a înarmării, spre deosebire de Uniunea Sovietică, ce s-a lăsat atrasă de SUA într-o astfel de cursă care a depăşit posibilităţile economice ale statului sovietic.

În prezent sunt în continuare blocate negocierile dintre Rusia şi SUA pentru semnarea unui nou tratat START, care expiră în 2026 şi este ultimul tratat strategic de dezarmare între cele două superputeri nucleare.

În timp ce Ucraina insistă pe lângă aliaţii săi occidentali să elimine restricţiile ce o împiedică să atace cu rachete occidentale cu rază lungă de acţiune ţinte pe teritoriul Rusiei, aceasta din urmă a decis să transmită Kievului şi Occidentului un avertisment constând în revizuirea doctrinei sale nucleare.

În urma acestei revizuiri, preşedintele rus, Vladimir Putin, a precizat că noua doctrină va permite represalii nucleare inclusiv în cazul unor atacuri convenţionale masive cu rachete sau drone asupra teritoriului rus sau al aliatului său belarus efectuate de o ţară care nu deţine arme nucleare, dar care este susţinută de puteri nucleare.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole