Ucraina a raportat, joi, un atac masiv asupra infrastructurii sale energetice și a anunțat că a trebuit să recurgă la întreruperea furnizării de electricitate, în special la Kiev, relatează CNN și Agerpres.
CNN anunță că un milion de gospodării au rămas fără curent și citează Ministerului Energiei de la Kiev, potrivit căruia acesta este al 11-lea atac pe scară largă al Rusiei în decursul anului curent asupra rețelei electrice naționale.
"Sectorul energetic este atacat masiv de inamic, în condițiile în care temperaturile oscilează în jurul valorii de 0 grade Celsius", a comunicat Ministerul ucrainean al Energiei.
Întreruperi de urgență ale alimentării cu energie electrică au fost dispuse la Kiev, Odesa şi Dnipro, după cum a anunțat operatorul DTEK.
A fost emisă o alertă aeriană la nivel național, iar forţele aeriene ucrainene au semnalat atacuri cu rachete în regiunile Odesa (sud), Kirovograd (centru), Herson (est) şi Nikolaev (sud).
După încheierea atacului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat detalii despre anvergura acestuia.
"În total, au fost lansate aproximativ 100 de drone de luptă și peste 90 de rachete de diferite tipuri. Mai multe regiuni au raportat lovituri cu rachete Kalibr cu muniții cu dispersie, care vizează în mod deliberat infrastructura civilă.
Utilizarea acestor elemente de cluster complică semnificativ munca salvatorilor și a inginerilor noștri de putere în atenuarea daunelor, marcând încă o nouă escaladare josnică a tacticilor teroriste ale Rusiei (...)
Fiecare astfel de atac subliniază nevoia urgentă de sisteme avansate de apărare aeriană în Ucraina, sisteme care pot salva vieți în loc să stea inactive în depozite. Acest lucru este deosebit de critic în lunile de iarnă, când protejarea infrastructurii noastre energetice de loviturile deliberate ale Rusiei este vitală", a transmis Zelenski.
De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării susține că a distrus peste noapte 25 de drone ucrainene în regiunea Briansk, în apropiere de Belarus, în Crimeea şi în regiunea Rostov.
Rachetele rusești au survolat Republica Moldova
Patru rachete rusești au traversat, joi, spaţiul aerian al Republicii Moldova, conform anunțului făcut pe Facebook un fost deputat, Valentin Chilat, locuitor în raionul Ocniţa din nordul țării, conform site-ului nordnews.md.
Primarul satului Bîrnova, Valeriu Scutelnic, a confirmat, la rândul lui, că în zonă s-au auzit zgomote puternice şi bubuituri specifice.
Potrivit fostului deputat, rachetele au lovit în zona hidrocentralei Novodnestrovsk din Ucraina, situată în apropierea frontierei cu Republica Moldova.
Locuitorii din nordul țării au mai raportat, recent, incidente asemănătoare.
La 17 noiembrie, sătenii din Ruseni, raionul Edineţ au semnalat faptul că două rachete rusești au zburat la joasă altitudine deasupra localității.
Rușii au amenințat să se răzbune după ultimele atacuri ucrainene cu ATACMS
Atacul de proporții raportat joi de Ucraina vine după ce Rusia a avertizat că va răspunde la două noi lovituri efectuate de Kiev cu rachete americane ATACMS împotriva unor ținte militare de pe teritoriului său, în zilele anterioare.
Rusia a bombardat zone civile din Ucraina de la începutul invaziei sale şi și-a intensificat acest tip de operațiuni, vizând în special infrastructura energetică, pe măsură ce se apropie iarna, amintește presa internațională.
Pe front, Moscova raportează câștiguri teritoriale împotriva unei armate ucrainene slăbite, cu mai puțin de două luni înainte ca președintele ales al SUA, Donald Trump, să-și înceapă mandatul.
Americanii cer Ucrainei să reducă vârsta de mobilizare militară
Miercuri, administrația președintelui Joe Biden a cerut Kievului să reducă vârsta minimă pentru mobilizarea militară la 18 ani, de la 25 de ani în prezent, pentru a compensa lipsa de soldați, în contextul avansului forțelor ruse pe teren.
Apelul survine în contextul în care noua administrație Trump ar putea forța Kievul să negocieze cu Moscova, în timp ce trupele ruse se află pe teritoriul ucrainean.
Un oficial de rang înalt din actuala administrație democrată a declarat miercuri, sub condiția anonimatului, că Ucraina se confruntă cu o criză "existențială" în privința recrutării, oferta de voluntari fiind în scădere, în fața unui inamic cu forțe mai multe și mai bine echipate.
"Adevărul este că Ucraina nu mobilizează și nu antrenează în prezent suficienți soldați pentru a înlocui pierderile de pe câmpul de luptă și pentru a rezista în fața avansului forțelor rusești", a spus el.
Kievul a redus deja vârsta minimă pentru mobilizare de la 27 la 25 de ani în acest an.
Casa Albă a precizat că ajutorul militar american nu va fi condiționat de o nouă reducere a vârstei de recrutare.
Trump numește un general pensionar în calitatea de trimis special pentru Ucraina și Rusia
"Vom continua, cu siguranță, să trimitem arme şi echipamente în Ucraina. Știm că este vital. Dar la fel sunt și efectivele umane", a declarat oficialul Casei Albe, John Kirby.
Donald Trump, la rândul său, a anunțat, tot miercuri, că îl numește pe fostul general Keith Kellogg, în vârstă de 80 de ani, în calitatea de emisar special pentru Ucraina și Rusia.
Kellogg a cerut deja Kievului să facă mai multe concesii. În aprilie anul curent, el a spus că "orice ajutor militar american viitor va necesita ca Ucraina să participe la negocierile de pace cu Rusia".
Donald Trump, un critic virulent la adresa cheltuielilor de miliarde de dolari făcute de actuala administrație democrată pentru a ajuta militar Ucraina, a promis că va rezolva războiul dintre Kiev şi Moscova, fără a spune cum va face asta.
"Împreună, vom obține pacea prin forță şi vom face America şi lumea din nou sigure!", a scris, miercuri, președintele ales într-o nouă postare pe rețeaua sa de socializare, Truth Social.