Informația a fost comunicată membrilor Congresului SUA de către oficiali ai administrației Biden în timpul unei ședințe secrete, desfășurate miercuri.
"Am fost informați că peste 75.000 de ruși au fost fie uciși, fie răniți, ceea ce este un număr uriaș. Sunt sume incredibile investite în forțele lor terestre și peste 80% din forțele lor terestre sunt blocate și epuizate", a declarat pentru CNN Elissa Slotkin, membră a Camerei Reprezentanților.
Estimarea o depășește net pe cea anunțată de șeful Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns.
Estimările Administrației Biden depășesc cifrele comunicate de șeful CIA
Acesta a indicat recent că aproape 15.000 de militari ruși și-au pierdut viața în Ucraina, în timp ce aproximativ 45.000 au fost răniți
Elissa Slotkin, o democrată din Michigan, face parte din Comisia de Apărare a Camerei și a vizitat recent Ucraina.
O evaluare independentă a victimelor războiului este dificilă.
Atât oficialii ruși, cât și cei ucraineni încearcă să puncteze pe terenul propagandei și exagerează progresele militare, minimalizând eșecurile.
Kremlinul nu oferă actualizări regulate cu privire la victime.
Occidentalii estimează că Ucraina plănuiește o ofensivă majoră în sud, înainte de venirea iernii
Săptămâna trecută, la Forumul de Securitate din Aspen, Richard Moore, șeful MI6 (Serviciul britanic de spionaj), a apreciat că rușii vor începe să-și piardă din elan în următoarele săptămâni, deoarece rămân fără resurse umane.
Oficialii occidentali arată că următoarele săptămâni de război vor fi cruciale, pentru că ucrainenii vor încerca să organizeze o contraofensivă majoră în sud înainte de iarnă.
Ei spun că forțele Kievului vor încerca să recupereze orașul Herson, ocupat de Rusia la începutul lunii martie.
"Discuția principală din cadrul ședinței a fost legată de ce mai putem și ar trebui să facem pentru ucraineni, foarte urgent, în următoarele trei până la șase săptămâni. Ucrainenii vor să meargă în sud și să acționeze acolo. Și ne dorim ca ei să aibă un succes cât mai mare.
Un oficial de la Casa Albă dezminte că SUA vor furniza sisteme ATACMS Ucrainei
Ceea ce am auzit foarte hotărât de la președintele Zelenski (...) este că ucrainenii doresc cu adevărat să lovească Rusia dureros, de câteva ori, înainte de venirea iernii, în special în sud", a dezvăluit reprezentanta Partidului Democrat despre ședința cu oficialii administrației.
Elissa Slotkin a mai spus că există sprijin bipartizan pentru trimiterea în Ucraina a unor sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub numele de ATACMS (Army Tactical Missile System, Sistem militar cu rachete tactice), care pot lovi până la 180 de mile (290 de kilometri) distanță.
Ucrainenii fac apel de luni de zile la Statele Unite să le furnizeze aceste sisteme, deoarece sistemele HIMARS livrate deja de către SUA pot atinge ținte situate la, cel mult, 80 de kilometri.
Însă consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat săptămâna trecută că SUA nu vor furniza Ucrainei sisteme ATACMS, deoarece acestea ar putea fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei, ceea ce ar escalada și mai mult criza.
Foto interior: sistem ATACMS, fabricat de firma americană Lookheed Martin