Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Trupele Moscovei au minat centrala Zaporojie iar comandantul rus spune că e gata s-o arunce în aer | România, expusă la contaminare radioactivă în caz de incident nuclear

Trupele Moscovei au minat centrala Zaporojie iar comandantul rus spune că e gata s-o arunce în aer | România, expusă la contaminare radioactivă în caz de incident nuclear

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:39 08 Aug 2022 Modificat la 18:47 08 Aug 2022

Presa internațională scrie că generalul-maior Valeri Vasiliev, comandantul garnizoanei staționate la uzină, ar fi anunțat că este pregătit să arunce în aer centrala.

Potrivit acestuia, soldații ruși trebuie să fie gata să îndeplinească "un ordin important".

"Inamicul știe că centrala (Zaporojie) va fi rusească sau nu va fi a nimănui. Trebuie să înțelegeți că nu avem altă soluție. Dacă va fi dat cel mai dur ordin, trebuie să îl îndeplinim cu onoare", ar fi spus Vasiliev într-o relatare publicată de presa rusă controlată de stat și care ulterior a fost ștearsă, nu înainte de a fi fost consemnată de publicațiile internaționale.

AIEA avertizează că există risc de dezastru nuclear la Zaporojie

Între timp, presa internațională consemnează că forțele ruse ar fi bombardat, din nou, centrala nucleară, după cele două atacuri de vineri, în urma cărora operatorii au fost nevoiți să deconecteze un reactor de la rețeaua avariată.

Agenția Nucleară pentru Energie Atomică - organismul de supraveghere nucleară al ONU - a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei Zaporojie şi a avertizat că există un "risc real de dezastru nuclear''.

După acest nou atac, pentru care ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc, o linie de înaltă tensiune a fost avariată.

Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut să li se permită inspectorilor internaționali să verifice zona. Rusia a transmis, prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, că este gata să faciliteze vizita AIEA la Zaporojie.

Secretarul general al ONU: "Orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș"

"Orice atac asupra unei centrale nucleare ar fi un gest sinucigaș și sper că toate acele atacuri vor lua sfârșit. Sper că Agenția Internațională pentru Energie Atomică va putea avea acces la centrală și că-și va putea exercita competențele", a declarat Guterres.

Centrala de la Zaporojie a fost capturată de forțele ruse la începutul lunii martie, la scurt timp după declanșarea invaziei în Ucraina.

Centrala este operată, în continuare, de personal ucrainean.

România, expusă riscului de contaminare radioactivă dacă se întâmplă un incident nuclear la Zaporojie

Site-ul nuclear este o distanță de aproximativ 900 de kilometri dar eventuala contaminare depinde de condițiile atmosferice iar un nor radioactiv nu depinde de căile rutiere.

"Dacă vorbim de consecințele unui accident în care cedează toată centrala, cel mai bun exemplu este accidentul la Fukushima, cred că toată lumea a auzit despre acest accident. Diferența între Fukushima și Zaporojie este că la Zaporojie sunt șase reactoare.

Așa că scenariul în care ar ceda toată stația şi generatoarele diesel ar fi de șase ori mai rău decât ce s-a întâmplat la Fukushima.

Ar putea fi o problemă pentru întreaga Europă, pentru că în caz de scurgeri radioactive, în funcție de condițiile meteorologice, norul ar putea fi transportat în țările vecine, cum ar fi România, Rusia sau în alte țări europene", spune Dmitri Gumeniuk, șeful Departamentului de Securitate Nucleară din Ucraina, într-o declarație în exclusivitate pentru News Hour with CNN.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole