Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Rușii îi "liniștesc" pe americani: Moscova va încerca să recupereze drona americană pe care a trimis-o pe fundul Mării Negre

Rușii îi "liniștesc" pe americani: Moscova va încerca să recupereze drona americană pe care a trimis-o pe fundul Mării Negre

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 18:49 15 Mar 2023 Modificat la 18:50 15 Mar 2023

Oficialul rus a descris incidentul drept o confirmare a "participării directe" a SUA în războiul din Ucraina, relatează presa internațională.

"Nu știu dacă vom reuși să o recuperăm sau nu, dar trebuie încercat. Și, cu siguranță, ne vom ocupa de asta. Sper, desigur, cu succes", a declarat Patruşev la postul TV Rusia-1.

"În al doilea rând, în ceea ce privește drona, americanii tot spun că ei nu participă la operațiunile militare (din Ucraina). Acesta este ultima confirmare că ei participă direct la aceste activități", a adăugat oficialul rus.

Mai devreme miercuri, purtătorul de cuvânt pentru Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Statele Unite nu și-au recuperat drona şi că, probabil, aceasta nici nu va putea fi recuperată, având în vedere adâncimea apei în zona unde s-a prăbușit.

Citește și: Radu Tudor: "Un singur stat NATO la Marea Neagră are capacități utile de recuperare a dronei americane. Puțin probabil s-o facă"

Drona americană MQ-9 Reaper, care a fost interceptată marți de două avioane de vânătoare rusești Suhoi SU-27 și doborâtă de unul din acestea, decolase din România.

Această informație a fost publicată de The New York Times, care a citat declarațiile unui oficial militar american de rang înalt.

Drona a decolat dimineața de la baza aeriană de la Câmpia Turzii şi a pornit într-o misiune de recunoaștere programată, care durează în mod normal între 9 și 10 ore.

Dronele MQ-9 Reaper pot fi echipate cu rachete Hellfire, însă cea trimisă luni în misiune era neînarmată și executa misiunea de recunoaștere la circa 120 de kilometri sud-vest de peninsula Crimeea, atunci când a fost interceptată de avioanele rusești.

Potrivit versiunii americane asupra evenimentelor, unul dintre aparatele rusești a aruncat combustibil asupra aeronavei fără pilot, apoi i-a lovit acesteia din urmă elicea propulsoare, ceea ce a determinat prăbușirea dronei.

Însă rușii susțin că nu a existat contact fizic între avioanele rusești și aparatul american fără pilot iar acesta a căzut după ce a intrat într-un "zbor nedirijat" scăpat de sub control.

Ambasador rus: "Nu vrem confruntare cu SUA, dar nici avioane americane în apropierea Rusiei"

Potrivit rușilor, drona americană zbura cu transponderul oprit. Ambasadorul rus la Washington acuză că aparatul spiona pentru a furniza informații menite să ghideze  atacurile ucrainene asupra teritoriului Rusiei.

"Această dronă poate transporta 1.700 de kg de explozibil. Poate purta câteva bombe. Care ar fi reacția SUA dacă ar vedea o asemenea dronă rusească foarte aproape de San Francisco sau New York? Pentru mine e clar. Pentru voi, la fel (...) Nu vrem o confruntare între Statele Unite și Federația Rusă", a spus ambasadorul Federației Ruse la Washington, Anatoli Antonov.

Doborârea dronei i-a șocat pe oficialii militari americani care urmăreau operațiunea de survol de la baza militară americană de la Ramstein, Germania.

Ei au văzut în direct imaginile transmise de drona atacată.

SUA semnalează că nu vor escaladarea tensiunilor cu Rusia

Casa Albă a reacționat la incident cu un mesaj în care a indicat că face eforturi pentru a preveni o escaladare a tensiunilor.

"Nu vrem ca acest război să escaladeze dincolo de ceea ce a făcut deja poporului ucrainean. În mod clar, acesta a fost un comportament nepotrivit, nesigur, neprofesionist din partea piloților ruși", a spus John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă.

Potrivit informațiilor americanilor, avionul rus care a intervenit pentru doborârea dronei a zburat circa 30 - 40 de minute în apropierea aeronavei fără pilot.

Drona MQ-9 Reaper, care se afla la o altitudine de peste 7.500 de metri în timpul incidentului provocat de piloții ruși, era dotată cu camere sofisticate și senzori ce pot supraveghea Crimeea din spațiul aerian internațional.

În februarie 2020, o astfel de dronă a fost prezentată în mod oficial la baza aeriană Câmpia-Turzii, în prezența ambasadorului SUA în România de la acea vreme, Adrian Zuckerman.

Prețul unei astfel de drone poate ajunge până la 32 de milioane de dolari.

Foto: dronă MQ-9 Reaper fotografiată la o bază militară din statul american Nevada

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole