Prima zi de duminică de după Paște este închinată Sfântului Apostol Toma, despre care preoții spun că este numit pe nedrept "necredinciosul".
Auzind despre Înviere, Apostolul Toma a spus că nu va crede până nu va vedea semnul cuielor în palmele Mântuitorului și până nu le va atinge cu mâinile sale.
În momentul în care s-a arătat Apostolilor, Iisus a zis către Toma: "Adu degetul tău și vezi mâinile Mele. Adu mâna ta și o pune în coasta Mea și nu fi necredincios, ci credincios. Fericiți sunt cei care nu au văzut și au crezut!”
"Cu adevărat ești Domnul meu și Dumnezeul meu”, a rostit cu bucurie Apostolul Toma.
Scrierile bisericești atrag atenția asupra faptului că Toma avea, de fapt, o credință puternică în Iisus, fiind gata să-și dea viața pentru acesta.
Dintre toate, cea mai convingătoare, este intervenția lui Toma în contextul morții și învierii lui Lazăr. Se punea problema ca Iisus să se întoarcă din nou în Iudeea, acolo unde fusese amenințat cu moartea.
Ucenicii i-au atras atenţia lui Hristos asupra pericolului, dar El a rămas neclintit. Atunci Toma a zis: "Să mergem şi noi şi să murim împreună cu El!”, notează doxologia.ro.
De fapt, Toma a crezut din primul moment în Învierea Domnului, însă acesta s-a îndoit doar asupra posibilității arătării Domnului cu trupul pământesc.
Rugăciunea care se citește în Duminica Sfântului Apostol Toma
"Apostole Sfânt Toma, roagă pe Milostivul Dumnezeu, să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.
Sfânt Apostol al lui Hristos, roagă-te și cere pentru noi ajutor de sus, ca să nu ne împiedicăm de piatra ispitirii, ci să mergem pe calea poruncilor lui Hristos.
Fii ajutorul nostru și apărător în toată viața noastră. Ajută-ne să săvârșim această viață cu frică de Dumnezeu și cu evlavie și să ne învrednicim de răpuns bine-primit la strașnica judecată, ca să preaslăvim preafrumosul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin."