Antena 3 CNN Actualitate Roxana Bojariu, climatog: „Avem de-a face cu un eveniment meteorologic care a dus la formarea acestui ciclon mediteranean”

Roxana Bojariu, climatog: „Avem de-a face cu un eveniment meteorologic care a dus la formarea acestui ciclon mediteranean”

de Roxana Mihăiescu    |   

Roxana Bojariu, șefa Secției Climatologie din ANM, a vorbit, în direct la Antena 3 CNN, despre Ciclonul Boris care a lovit România și a spus că  „avem de-a face cu un eveniment meteorologic care a dus la formarea acestui ciclon.”

Ciclonul Boris, care a provocat deja distrugeri în vestul Europei, a afectat noaptea trecută și România.

Fenomenul meteo a adus o schimbare bruscă a vremii, cu temperaturi scăzute, precipitații abundente și vânturi puternice.

Roxana Bojariu, șefa Secției Climatologie din ANM, spune că avem de-a face cu un eveniment meteorologic care a dus la formarea acestui ciclon și că încălzirea globală alimentează toate sistemele de vreme, inclusiv acest ciclon.

„Avem de-a face cu un eveniment meteorologic care a dus la formarea acestui ciclon mediteranean care acum e blocat pe o zonă a Europei Centrale și de Sud-Est și blocajul ăsta face ca această formațiune de joasă presiune să-și lase precipitațiile abundente în același loc. Ciclonul ăsta nu prea s-a mișcat pentru că e blocat de câmpuri de presiune mare la Est, la Nord, și atunci, din păcate, avem de-a face cu astfel de situații.

Dincolo de situația individuală, avem acest fond al încălzirii globale, evidențiat și de domnul ministru al Mediului, și încălzirea globală alimentează toate sistemele de vreme, inclusiv acest ciclon, cu o cantitate sporită de vapori de apă, de căldură, de energie până la urmă.

Ce-aș putea adăuga eu la întrebarea dvs. esențială – pe termen scurt s-au făcut lucrurile așa cum trebuie în sensul în care informația a circulat. E problema de adaptare la nivel local, adaptarea la nivel local, la nivelul infrastructurii. Comitetele acestea locale pentru situații de urgență ar trebui să preia și aceste lucruri legate de adaptare pe termen mai lung”, a declarat Roxana Bojariu, șefa Secției Climatologie din ANM, în direct la Antena 3 CNN.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile