Roverul Perseverance al NASA este la a doua campanie pe Marte, acolo unde colectează mostre din zone considerate de oamenii de ştiinţă a fi cele mai indicate pentru a descoperi dacă pe Marte a existat vreodată viaţă.
Potrivit NASA, Perseverance a colectat, începând cu 7 iulie, patru mostre din bazinul unui fost râu de pe Marte. În total, 12 astfel de mostre de rocă au fost prelevate în total, urmând ca la finalul misiunii acestea să ajungă pe Pământ pentru a fi studiate.
În prezent, Roverul NASA se află în craterul Jezero, o zonă cu o lăţime de 45 de kilometri unde cercetătorii au descoperit o deltă formată în urmă cu aproximativ 3,5 miliarde de ani şi unde s-ar fi întâlnit un râu şi un lac.
După ce a forat una dintre rocile din deltă, roverul a descoperit materie organică care seamănă cu mineralele sulfatate. De obicei, astfel de minerale se formează în medii acvatice.
Moleculele organice găsite de Roverul Perseverance al NASA sunt formate dintr-o varietate de compuşi alcătuiţi, în principal, din carbon, însă pot include şi atomi de hidrogen şi oxigen.
Ele pot conţine, de asemenea, şi alte elemente cum ar fi azot, fosfor sau sulf.
NASA spune, într-un articol referitor la descoperirea de pe Marte, că astfel de molecule pot fi obţinute prin diverse procese chimice care "nu necesită viaţă", însă unii dintre aceşti compuşi reprezintă "fundaţia chimică a vieţii".
Totodată, oamenii de ştiinţă ai NASA au explicat că prezenţa acestor molecule organice poate fi o biosemnătură potenţială - o substanţă sau structură care ar putea fi o dovadă a vieţii anterioare, dar care ar putea fi, de asemenea, produsă fără prezenţa vieţii.
In #SamplingMars, I’m building a real science treasure chest, and my latest samples may be the most valuable yet. Some...
Publicată de NASA's Perseverance Mars Rover pe Joi, 15 septembrie 2022