Propunerea României de comisar european, Rovana Plumb, a fost respinsă de Comisia juridică a Parlamentului European. Contra Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari, 6 au votat pentru și doi s-au abținut.
Rovana Plumb ar fi urmat să ocupe portofoliul Transporturi în viitoarea Comisie.
În urmă cu câteva momente, Comisia Juridică a decis să trimită o scrisoare Comisiei Europene prin care se va semnala că există un conflict de interese în ceea ce o privește pe Rovana Plumb. Votul a fost 20 pentru, 0 împotrivă și 3 abțineri.
Pe numele Rovanei Plumb, în declarațiile sale de avere, apar două împrumuturi, unul de 800.000 de euro și unul de 800.000 de lei, bani care au fost donați ulterior către partid. Banii au fost împrumutați pentru a fi dați partidului ca și contribuție la campania electorală. Ar fi trebuit ca AEP să-i restituie înapoi, dar instituția a spus că în cazul PSD nu dă niciun ban înapoi.
În Comisie, Rovana Plumb a fost nevoită să explice în repetate rânduri legislația românească pentru că membrii Parlamentului European nu înțelegeau cum de banii se primesc înapoi de la AEP.
Luni încep audierile în comisii, calendarul este stabilit. Teoretic, audierea Rovanei Plumb ar trebui să aibă loc pe data de 2 octombrie. În acest moment nimeni nu știe ce se va întâmpla.
Candidatul Ungariei a fost respins și el
Candidatura lui Laszlo Trocsanyi, candidat la postul de comisar european pentru vecinătate şi extindere, a fost respinsă joi de Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European (JURI), au declarat pentru AGERPRES surse europarlamentare de la Bruxelles.
Împotriva candidaturii lui Trocsanyi au fost 11 voturi, în favoarea sa nouă, iar doi eurodeputaţi din JURI s-au abţinut de la vot.
JURI a decis miercuri să îi invite a doua zi pe Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, comisarii europeni desemnaţi din partea României, respectiv a Ungariei, la o audiere extraordinară.
Miercuri, preşedintele JURI a oferit informaţii cu privire la problema ridicată săptămâna trecută referitoare la suspendarea activităţii sale de avocat. Deşi aceste informaţii au confirmat explicaţiile date de eurodeputatul ungar Jozsef Szajer, membrii ecologişti din JURI au cerut redeschiderea discuţiei şi au ridicat o serie de întrebări privind firma de avocatură a lui Laszlo Trocsanyi şi legăturile cu guvernul ungar.
Procedura de nominalizare a celor 26 de comisari ai viitoarei Comisiei Europene a Ursulei von der Leyen - care urmează să intre în funcţiune pe 1 noiembrie - constrânge fiecare candidat să le transmită parlamentarilor europeni o declaraţie de avere, în care îşi precizează activele, bunurile imobiliare, precum şi precedentele activităţi.
Numai pe baza acestui document, eurodeputaţii îi autorizează sau nu să treacă la etapa următoare: audierea lor în hemiciclu, prevăzută între 30 septembrie şi 8 octombrie, necesară pentru ca nominalizarea lor să fie validată.
La finalul unei prime examinări cu uşile închise ale declaraţiilor de avere care a avut loc joia trecută, membrii JURI au cerut informaţii suplimentare de la 10 din cei 26 de membri ai viitoarei Comisii Europene.