Antena 3 CNN Life Detaliul prin care recunoști ușor o roșie crescută forțat sau plină de chimicale! Trebuie doar să o tai pe jumătate

Detaliul prin care recunoști ușor o roșie crescută forțat sau plină de chimicale! Trebuie doar să o tai pe jumătate

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 20:00 04 Iun 2023 Modificat la 20:00 04 Iun 2023

Producătorii români își doresc profituri cât mai mari, motiv pentru care mulți dintre ei forțează timpuriu coacerea legumelor și a fructelor. Cum? Folosind pesticide, de cele mai multe ori interzise în țara noastră, care ne pun sănătatea în pericol.

Specialiștii spun însă că românii pot face diferența între o roșie crescută natural și una tratată cu fel și fel de chimicale, cunoscând câteva mici secrete.

Roșiile țuguiate, pline de pesticide

Un bun exemplu sunt ”roșiile țuguiate” care provin din solarii sau grădini unde coacerea a fost stimulată cu pesticide în concentrații foarte mari.

”În momentul în care o roșie este maturată forțat, atunci interiorul este clar verde, necopt. Mai mult decât atât, acea excrescența spune că acea floare a fost stimulată chimic, spune Cristi Rusu, președintele Asociației Naționale a Producătorilor de legume, potrivit observatornews.ro.

Roșiile fără semințe nu sunt românești

Și mai sunt și alte semne care arată că legumele au fost crescute forțat.

”Dacă știm producătorul, trasabilitatea producției, sigur putem consuma cu încredere. Sau să luăm din magazine unde producția este certificată”, spune și Costel Vânătoru, cercetător.

Fiți atenți la roșiile și merele fără semințe

Un alt semn extrem de important este lipsa seminței. Cu siguranță aceasta nu este o tomată românească, ci una din import, cel mai probabil stimulată în exces. Același detaliu și în cazul merelor.

”Dacă suntem în piață și putem tăia tomata respectivă, trebuie să aibă semințe, să aibă zeamă. Nu are nici zeamă, are mirosul plăcut, dar semințele nu sunt independente. Sunt forțate!

Recunoaștem foarte ușor şi mărul românesc care în momentul acesta nu mai are această textură strălucitoare, tare, crocantă. Este clar că sunt mere care au fost bine conservate, spune și nutriționistul Lygia Alexandrescu.

”Cumpărăm exclusiv de la cei care au certificatul de producător”

Mai mult decât atât, este foarte important ca fructele și legumele să fie consumate atunci când este sezonul lor. Astfel, roșiile se coc la mijlocul lunii iunie, iar pepenii, strugurii, perele sau merele în lunile august și septembrie.

”Nu cumpărăm de la colțul străzii, nu cumpărăm de lângă piață, nu din fața porții. Nu avem nicio garanție, iar din piață cumpărăm exclusiv de la cei care au certificatul de producător, explică Sorin Mierlea, Info Cons.

Etichete: rosii pesticide
Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole