Potrivit ICSID - Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții, România nu trebuie să plătească despăgubiri. Dimpotrivă, canadienii trebuie să achite țării noastre cheltuieli de judecată și arbitraj în valoare de mai multe milioane de dolari.
Decizia a fost comunicată vineri, cu puțin timp înainte de miezul nopții (după fusul orar al României) și a nu fost anticipată la București.
"... Obligă reclamanții (firmele Gabriel Resources, n.r) să ramburseze pârâtului (statul român, n.r.) costul procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă (...) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.
Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30. 284.053,32 RON și 928.641,70 USD, împreună cu o dobândă (...) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.
Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți", se spune în decizia instanței.
Înainte de pronunțarea ICSID, responsabilii guvernamentali au avansat perspectiva plății, drept despăgubiri, a unei sume între două miliarde de dolari și 6,7 miliarde de dolari, adică valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey).
Decizia ICSID: România trebuie să primească de la Gabriel Resources bani reprezentând cheltuieli de judecată și arbitraj
"România a câștigat acest proces cu Roșia Montană. Nu va mai plăti niciun prejudiciu către canadienii de la Gabriel Resources.
Este o decizie neașteptată. Mai mult, firma care ar fi trebuit să facă exploatarea la Roșia Montană și care pretindea României achitarea unui prejudiciu de aproximativ 7 miliarde de dolari este acum obligată de instanța de arbitraj - ICSID - să achite cheltuielile de judecată.
Asta înseamnă că această companie trebuie să vireze în conturile statului român peste 1,4 milioane de dolari cheltuieli de arbitraj, precum și o parte din costurile procesului, suportate de statul român, la care se vor adăuga și dobânzi.
Este, într-adevăr, o decizie neanticipată de Guvernul de la București.
Planuri făcute de Guvern înaintea deciziei ICSID: referendum pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană sau plata în rate a eventualelor despăgubiri
Asta pentru că, ne reamintim, cu puțin timp în urmă, Guvernul își pregătea strategia de negociere iar responsabilii guvernamentali se temeau că nu vor avea bani în buget cu care să plătească prejudiciul.
Am văzut, zilele trecute, că premierul Marcel Ciolacu se gândea chiar la un referendum: să îi scoată pe români din casă să decidă dacă se reiau sau nu exploatările la Roșia Montană.
De asemenea, ministrul de Finanțe Marcel Boloș se gândea la o variantă de plată în rate. Toate aceste scenarii nu mai au niciun rost în prezent.
Să spunem, totuși, că există o perioadă de patru luni în care părțile ar putea să folosească o cale extraordinară de atac.
Dar în momentul de față, decizia Tribunalului Internațional este favorabilă României și spune că țara noastră nu trebuie să plătească nimic, dimpotrivă, trebuie să primească bani. Este o veste absolut fabuloasă, o veste la care nu ne așteptam", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Mănoiu.