Antena 3 CNN Români care dezvoltă România România, pion important în alimentarea Europei de Sud-Est | Români care dezvoltă România

România, pion important în alimentarea Europei de Sud-Est | Români care dezvoltă România

Suntem la 9 kilometri față de malul românesc, în largul mării. Pe aici, printr-un terminal modern operat de pe uscat, au ajuns în țară, în ultimii 15 ani peste 60 de milioane de tone de țiței. 

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Drumul țițeiului înainte să ajungă la noi în rezervoare trece prin cea mai mare Rafinărie din România – Petromidia Năvodari.

"Sunt 15 ani de când KMG e în România și putem spune că de atunci am avut aprovizionare constantă, cu atât mai mult în zilele noastre când totul este extrem de important, să asigurăm necesarul de carburant industriei din România pe toate segmentele, atât către populație, cât și către jucătorii din industrie", a spus Felix Crudu, Director General Rompetrol Rafinare.

Rafinărie din România – Petromidia Năvodari este un loc important pentru România care, în urma unor investiții masive, a devenit cel mai mare producător local de carburanți, de combustibil de avioane și singurul producător de polimeri din țară.

"Asigurăm prin operațiunile desfășurate aici în Rafinăria Petromidia circa 40% din necesarul consumului de carburant din România și asta este pentru noi o responsabilitate enormă", a mai spus Felix Crudu.

În vremuri dificile și nesigure, rafinăria de aici, de la Năvodari, România a devenit astfel un pion important în regiune.

"Producem benzine, motorine, petrol pentru avioane și asigurăm cu combustibilii regiunea de sud-est a Europei. Pe lângă România ducem produse in Moldova, în Bulgaria și asigurăm practic cu energie toată această zonă de sud-est", a mai adăugat și Andrei Pârvulescu, Director Operațiuni Rompetrol Rafinare.

Rompetrol deține două dintre cele 4 rafinării de pe teritoriul României, iar pe una dintre ele, Rafinăria Vega, cu o istorie de 117, a ajutat-o să-și găsească o nișă. E singurul producător de bitum din România, o materie primă esențială în construirea României și a drumurilor ei.

"Pe lângă produsele petroliere, în Rafinăria Vega mai producem solvenți, producem hexan folosit în industria alimentară, cu hexanul ne îndreptăm către o piață un pic mai îndepărtată, până în India", mai spune directorul de operațiuni Rompetrol Rafinare.

În era mobilității în care ne petrecem tot mai mult timp în mașină, benzinăriile nu mai sunt doar locuri unde oprești să pui benzină. Sunt spații de servicii integrate, zone pentru relaxare și pauze binemeritate la drum lung.

"Noi, la Rompetrol, încercăm să facem o trecere de la a fi o simplă stație de alimentare în a fi o stație de servicii, oferind servicii suplimentare de încărcare electrică, cafenea sau diferite produse pe care le poți găsi în magazine", a mai precizat și Zhanibek Nugertayev, General Manager Rompetrol Downstream.

România se construiește prin suportul adus de companie în domeniile esențiale: agricultură, industrie, transport aerian și terestru. Dar și prin ceea ce dă înapoi comunității în care Rompetrol e prezentă. 

"Suntem prezenți în proiecte de sănătate, educație, culturale. Suntem parteneri strategici ai CFR Călători, SMURD și STB și susținem Festivalul Internațional George Enescu, unul dintre cele mai mari din lume", a mai spus Zhanibek Nugertayev.

  • 15 ani de prezență în România înseamnă peste 20 de miliarde de dolari taxe și impozite la bugetul de stat.
  • În ultimii 15 ani, investițiile din România s-au ridicat la peste 4 miliarde de dolari.
  • În 15 ani valoarea totală a exporturilor s-a ridicat la cca 18,3 mld USD.
  • Lanțul de de distribuție cuprinde peste 1200 de puncte de alimentare pe teritoriul României.
  • Sunt 3.000 de locuri de muncă în rețeaua de benzinării și alte 4.000 în trei locații principale de activitate: București, Ploiești, Năvodari.
Subiecte în articol: Români care dezvoltă România
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile