Nicio informație despre cum au decurs negocierile nu a fost făcută publică de guvern. Ştim doar că eliberarea cetățeanului Iulian Gherguț din Burkina Faso, după opt ani, este rezultatul muncii depuse de toate instituțiile din cadrul celulei de criză.
Cristian Barna, fost ofițer de intelligence, actual prorector al Academiei Naționale de Informații, a explicat în direct la Antena 3 CNN, de ce este nevoie ca Iulian Gherguț să stea o perioadă în carantină, înainte de a se vedea.
"În mod normal există acea carantină standard de 21 de zile. Dar el poate fi eliberat și mai devreme din această carantină. Există obligatoriu câțiva pași care trebuie trecuți. Primul pas, cel mai important, este acela al unei evaluări medicale, comprehensive, pentru că după opt ani petrecuți într-o țară în care încă mai sunt boli care nu sunt eradicate, este necesar să își poată vedea familia și prietenii fără riscul de a transmite boli.
O altă valoare este cea psihologică pentru că omul acesta a petrecut opt ani lângă niște oameni care nu erau neapărat cea mai bună companie pentru el și atunci putem să ne întrebăm dacă a dezvoltat anumite traume și boli psihice. Avem și dimensiunea de debrief, pentru că am văzut că a stat și lângă alți ostatici și atunci, autoritățile române și nu numai, și-ar dori să afle cele mai scurte amintiri pentru a afla detalii despre aceștia și răpitori", a explicat Cristian Barna.