Antena 3 CNN Externe Românii sunt cei mai mari bețivi din Europa. Confirmarea vine de la OMS. I-am depășit cu mult pe cehi și pe britanici

Românii sunt cei mai mari bețivi din Europa. Confirmarea vine de la OMS. I-am depășit cu mult pe cehi și pe britanici

de Redacția Antena 3 CNN    |   

România ocupă locul 1 între 51 de națiuni din Europa la consumul de alcool pe an, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății, citate de presa britanică.

Bărbații români consumă echivalentul a 1.365 de pinturi de bere pe an, iar femeile, echivalentul a 500 de pahare de vin, notează Daily Mail.

Un pint de bere măsoară, în Marea Britanie, 0,57 litri.

În medie, românii ingerează zilnic circa 37 de grame de alcool pur, echivalentul a două pinturi de bere sau trei pahare de vin.

Asta înseamnă 13,5 litri de alcool pur pe an, pe cap de român.

Media internațională este de 5,5 litri de persoană, sau aproximativ 275 de halbe de bere. 

Pe locul 2 în topul băutorilor europeni se plasează Republica Cehă, cu o medie zilnică de consum de aproape 29 de grame de alcool pur.

Marea Britanie, asociată în mod istoric cu consumul ridicat de alcool, ocupă doar un modest loc 18 din 15 între statele europene.

În Regatul Unit, bărbații beau 850 de pinturi de bere anual, iar femeile, 327 de pahare de vin pe an, conform datelor citate de Daily Mail.

În termeni de alcool pur, britanicii, cu 23,5 grame/zi, se situează, de asemenea, mult în urma românilor (37 grame/zi).

O hartă interactivă cu consumul de alcool pe națiuni în Europa poate fi consultată aici.

Bărbații europeni beau de patru ori mai mult decât femeile

La nivel european, bărbații consumă de aproape patru ori mai mult alcool pur pe an decât femeile, conform datelor OMS.

Organizația a subliniat că s-au înregistrat "progrese puține sau deloc" în reducerea consumului de alcool pe continent.

Datele din 2019 arată că, la nivelul acelui an, în Europa erau peste 470 de milioane de băutori. Practic, doi din trei adulți consumau alcool. 

"Regiunea europeană continuă să dețină recordul de neinvidiat de a avea cele mai ridicate niveluri de consum de alcool și daune aferente la nivel mondial, precum și cel mai mic număr de abstinenți.

Daunele cauzate de alcool pot fi devastatoare pentru sănătate și bunăstare și se extind mult dincolo de persoana care consumă alcool. 

Ele includ violența domestică, rănirile, accidentele, destrămarea familiei și degradarea sănătății mintale", a declarat dr. Gauden Galea, consilier al directorului OMS.

Datele organizației mai arată că, între națiunile examinate, Turcia, țară predominant musulmană, are cel mai scăzut consum de alcool, pe seama taxelor mari și a restricțiilor legate de accesul la băuturile alcoolice.

În Italia, consumul anual echivalează cu 635 de beri sau 233 de pahare de vin, iar în Albania, doar 420 de beri sau 127 de pahare de vin pe an. 

Alcoolul este o cauză majoră de deces în Europa, fiind responsabil pentru moartea a aproape 800.000 de oameni în fiecare an.

Asta înseamnă 9% din toate decesele din regiune.

În fiecare zi, aproximativ 2.200 de europeni mor din cauze legate de alcool, care includ boli de inimă sau cancer.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile