Românii sunt îngenunchiaţi de facturile uriaşe! Preţurile la utilităţi lovesc crunt în sute de mii de familii, iar în timp ce oamenii se trezesc cu sume colosale pe facturi, băieţii deştepţi din energie se îmbogăţesc.
Antena 3 a demarat o campanie de demascare a abuzurilor de pe piata energiei, iar azi colega noastră Gina Vacariu a vorbit cu mai mulţi români care au primit facturi mai mari chiar şi cu 400% în luna ianuarie.
Oameni cu venituri mici, cărora le va fi extrem de greu să îşi plătească datoriile.
Haideţi să urmărim poveştile lor, dar şi ce le promitea ministrul Energiei în urmă cu mai puţin de trei luni.
Românii, îngenunchiați de facturile dublate la gaze
2.100 de lei. Atât are de plătit o familie din judeţul Mureş factura la gaze. Preţ de aproape 20 de ori mai mare faţă de lunile anterioare, penultima factură fiind de 180 de lei. Explicaţia furnizorilor: o regularizare pe ultimele trei luni.
"Pe parcusul zilei a fost oprită centrala. Doar seara a mers. Trebuie să apelăm la bănci ca sa putem să plătim niște facturi Ajungem la disperare. E greu de dovedit și de luptat cu niște imperii ca EON-ul", a spus Manuel Ciobanu, comuna Mihașu, județul Mureș.
Factura unei alte familii din Capitală este de 1649 de lei
Dacă în mod normal plăteau un leu 60 pe metrul cub, acum acesta ajunge la doi lei si 77 de bani. În locuinţă stau un bărbat, cu o pensie de 1600 de lei şi soţia sa care are doar 800 de lei pensie. Sperând că vor primi explicaţii pentru majorare, au apelat furnizorul de gaze însă, răspunsul lor a fost halucinant.
"E foarte bine cum e la mine, că faţă de alţii care plătesc mult mai mult, să fiu mulţumit cu cât mi-a venit", spune Radu Ion, Bucureşti, Sector 3.
Ce declara ministrul Energiei pe 18 octombrie 2021
În urmă cu câteva luni, statul promitea ajutoare şi plafonarea preţurilor la energie şi gaze naturale pentru aproape toată lumea.
"Oamenii nu vor plăti preţuri mărite din noiembrie. Am decis şi plafonarea preţului. Oamenii pot să stea liniştiţi pentru că nu le vin în această perioadă de iarnă, indiferent cât ar mări preţul furnizorii, nu pot să mărească mai mult faţă de acest plafon, iar dacă condiţiile de piaţă, cum spuneţi dumnneavostră, achiziţionat, cu 400, cu 500, cu 600 de lei la gaze sau mai mult la energie electrică, vor trebui să justifice aceşti bani şi vor fi rambursaţi de la bugetul de stat", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, în data de 18 noiembrie 2021.
Compensarea infimă primită de un bărbat din Piteşti
Nu sunt singurele cazuri revoltăroare. Un bărbat din Piteşti a primit, totuşi, o compesare. Infimă, de 4 lei. Însă, aceasta i-a fost adăugată la suma totală.
Pe deoparte, guvernanţii ne spun să stăm liniştiţi, că statul compensează pentru noi.
Realitatea însă e alta şi arată cu totul alteva. Oamenii primesc facturi din ce în ce mai mari şi mulţi dintre ei nu se încadrează la acele compensări, iar furnizorii tac, facturează şi fac profituri.
Iulian Iancu, preşedintele World Energy Council, a vorbit în exclusivitate la News Hour With CNN, despre trebuie abuzurile de pe piaţa energiei.