La vârsta pensionarii, veniturile românilor scad la jumatate faţă de perioada în care erau angajaţi, spun specialiştii. Deşi pentru mulţi români pensia publica nu este suficient de mare pentru a asigura un trai decent, doar 11% pun bani deoparte.
Întrebată dacă reuşeşte să economisească bani, o femeie a spus că îi este imposibil, pentru că "mâncarea e foarte scumpă, cheltuieile de întreţinere au costuri foarte ridicate''.
În România, pensia medie lunară este de 1.296 de lei, o sumă care nu permite un trai zilnic decent. Aşa că mulţi pensionari se întorc în câmpul muncii.
La pilonul II de pensii private, care este obligatoriu pentru angajatii de până în 35 de ani, ajunge 3,75% din salariul burt. O treime din participanţi au strans deja peste 10.000 de lei în contul personal.
Spre exemplu, un tânăr de 25 de ani, care însasează salariul mediu pe economie, va ajunge să încaseze la vârsta pensionarii doar din Pilonul II aproape 230.000 de lei. Banii aceştia îi vor asigura o pensie lunară de 1.910 lei timp de 10 ani, pe lângă cea de la stat.
Românii au la dispoziţie mai multe metode de economisire, precum depozite bancare sau fonduri de pensii, însă este important este să începă din timp, spun specialiştii.