Aceasta este doar una dintre prevederile noii legi a pensiilor, impusă de Bruxelles pentru accesarea miliardelor europene din PNRR.
Este vorba despre un jalon prevăzut în planul național de redresare și reziliență (PNRR).
Țara noastră s-a angajat ca în România să existe "o vârstă facultativă de pensionare, iar aceasta să fie vârsta de 70 de ani".
Practic, statul ar trebui să vină cu o lege prin care românii să fie încurajați să iasă la pensie la 70 de ani.
Vezi şi: Ce pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani
Acesta este un proiect de lege al PNL în care vor exista facilități pentru cei care rămân mai mult în activitate.
O altă prevedere este creșterea vârstei de pensionare pentru femei. Aceasta ar urma să ajungă la 63 de ani până în 2030, iar acest lucru înseamnă o creștere a vârstei de pensionare pentru femei cu un an și jumătate.
Sunt, de asemenea, reglementări care spun că țara noastră ar trebui să reducă facilitățile privind pensionare anticipată. Asta înseamnă că, deși vor fi păstrate acele facilități care spun că dacă ai un stagiu de cotizare de 35 de ani și lucrezi opt ani peste acest stadiu ai putea să ieși la pensie anticipat.
În PNRR, mai există această prevedere prin care România trebuie să reducă accesul la pensionarea anticipată.
Sunt, de asemenea, reglementări care vizează și pensia minimă. Pensia minimă ar urma să fie calculată în funcție de salariul minim pe economie.
În prezent, pensia minimă este 1.200 lei, iar salariul minim pe economie a ajuns la aproximativ 1.860 lei.
Aproximativ 1.000.000 de români primesc această pensie minimă lună de lună.
Țara noastră trebuie să adopte toate aceste modificări și nu numai, până la finalul trimestrului unu al acestui an. În caz contrar, România riscă să piardă bani din PNRR.
[GAL layout="2"]Ce spune proiectul de lege despre vârsta de pensionare
Proiectul de lege care permite munca până la 70 de ani, dar interzice pentru bugetari, cu excepții, cumulul pensiilor cu salariul poate fi consultat AICI.
Art. 1 (1) Persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Documentul prevede că în situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) își exercită opțiunea pentru continuarea activității, se suspendă plata pensiei începând cu data de întâi a lunii următoare exprimării opțiunii.
Vezi şi: Cât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023
Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.
Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.
Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).
Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.
Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.
Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.
Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.