Vedem că Eurostat raportează în luna iulie o rată a inflaţiei de 3,8%, faţă de 5% cât a anunţat Institutul Naţional de Statistică.
Diferenţa apare din cauză că Eurostat foloşete o metodologie de calcul diferită faţă de INS, tocmai pentru ca datele din statele membre să poată fi comparate între ele.
Sunt însă şi ţări în care preţurile nu au crescut galopant în ultimul an.
De exemplu, în Malta, alimentele, bunurile şi serviciile s-au scumpit în ultimul an cu doar 0,3%, iar în Grecia cu 0,7%.
În România, preţurile au explodat în ultimul an, în principal din cauza scumpirilor din sectorul energetic
În ultimele 12 luni, energia electrică s-a scumpit cu 25%, gazele naturale cu peste 20%, iar combustibilii cu 12 procente.
Problema este că aceste scumpiri nu se opresc aici. Asociaţia Energia Inteligentă a anunţat că facturile la gaze se vor dubla pentru cei care anul trecut au încheiat un contract pe piaţa concurenţială.
Totodată, şi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei a spus că se aşteaptă ca energia electrică să se scumpească cu 20-30% în 2022, pentru că nu s-au făcut investiţii în noi capacităţi de producţie.
Puterea de cumpărare a scăzut în ultimul an, iar românii spun că fac tot mai greu faţă cheltuielilor
Dintre toate bunurile şi serviciile, energia electrică şi gazele naturale s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Aceste majorări din sectorul energetic se reflectă însă şi în alte categorii de produse.
1,2 milioane de români trebuie să facă faţă acestor scumpiri masive cu salariul minim pe economie, adică cu mai puţin de 1.400 de lei pe lună.
Dificultăţi finaciare au şi majoritatea pensionarilor. Anul trecut, România avea peste 5 milioane de pensionari, care încasau o pensie medie de 1.500 de lei.
Economiştii avertizează că preţurile vor mai creşte până la iarnă
Scumpirile din luna iulie sunt doar vârful icebergului, avertizează economiştii, care se aşteptă şi la alte creşteri de preţuri până la iarnă.
BNR a estimat că până la sfârşitul anului inflaţia va ajunge la 5,6%.