Antena 3 CNN Actualitate Românii din Ucraina cer intervenția lui Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu după ce le-a fost luată biserica din Cernăuți: "Este un furt"

Românii din Ucraina cer intervenția lui Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu după ce le-a fost luată biserica din Cernăuți: "Este un furt"

de Adrian Iclozan    |   

Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina, CNRU, cere intervenția autorităţilor de la Bucureşti pentru redobândirea primei biserici din Cernăuţi în care s-a slujit în limba română, transmite Agerpres.

Potrivit CNRU, lăcașul de cult a fost preluat "în mod abuziv" de administraţia locală.

CNRU este o uniune civică în care sunt reprezentate peste 20 de societăţi culturale şi instituţii de presă în limba română din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia, Odesa şi Kiev.

Organizația a conceput un memoriu pe care l-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu, ministrului Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, dar şi Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

În textul documentului, reprezentanții CNRU acuză "furtul Capelei Mitropolitane de către autorităţile ucrainene" și cer autorităților române "să ia atitudine".

"Cu profundă durere sufletească, CNRU vă aduce la cunoştinţă faptul că, prin decizia primăriei oraşului Cernăuţi, ni s-a luat Capela arhiereilor bucovineni cu hramul Sfinţii Trei Ierarhi din Cernăuţi, lăcaş în care ne-am rugat în limba română timp de aproape 30 de ani. Ultima slujbă s-a ţinut în exteriorul bisericii, de către părintele Cristofor Gabor, duminică, 25 august 2024. Aceasta este prima biserică românească în care s-a slujit în limba română luată pe nedrept de autorităţi", se afirmă în memoriu.

Conaționalii din Ucraina acuză "marginalizarea" și ofensiva împotriva școlilor în limba română

De asemenea, românii din Ucraina cer "urgentarea procesului de trecere a comunităţilor ortodoxe româneşti din Ucraina sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române".

"După ce timp de 30 de ani au lovit cu putere în şcolile cu predare în limba română, după ce au tot invocat 'limba moldovenească', după ce ne-au marginalizat în reprezentarea în administraţia publică etc., acum autorităţile vin să ne ia şi bisericile, să ne spună când, cui şi cum trebuie să ne rugăm. Avem toate temeiurile să calificăm gestul autorităţilor ucrainene, de deposedare a comunităţii româneşti de acest lăcaş de cult, drept un element al unei noi ofensive îndreptate împotriva minorităţii române din Ucraina, în dispreţul legislaţiei naţionale în vigoare, a cadrului bilateral interstatal şi a cadrului european şi internaţional în materie de drepturi ale omului.

În aceste condiţii, vă rugăm respectuos ca, în calitate de înalţi reprezentanţi ai României, să luaţi atitudine faţă de furtul de către autorităţile ucrainene a Capelei Mitropolitane, gest lipsit de onestitate şi contrar spiritului şi literei Tratatului de bază dintre Ucraina şi România şi altor instrumente juridice bilaterale şi multilaterale la care Ucraina este parte. Totodată, solicităm urgentarea procesului de trecere a comunităţilor ortodoxe româneşti din Ucraina sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române", se spune în memoriul CNRU.

Capela Mitropolitană din Cernăuţi a fost construită în perioada anilor 1881-1884 cu fondurile Mitropoliei Bucovinei, fiind sfinţită de mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici.

Potrivit memoriului CNRU, cripta de sub capelă adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale următorilor ierarhi bucovineni: episcopul Dositei Herescul, mitropolitul Teofil Bendela, mitropolitul Teoctist Blajevici, mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici, mitropolitul Arcadie Ciupercovici, mitropolitul Vladimir de Repta, mitropolitul Nectarie Cotlarciuc, episcopul Ipolit Vorobchievici, toţi de origine română.

"Acest monument istoric şi de arhitectură aparţine patrimoniului comunităţii româneşti din Ucraina şi, în sensul legislaţiei române în vigoare, trebuie protejat şi pus în valoare în mod corespunzător", se subliniază reprezentanții CNRU.

Capela Mitropolitană din Cernăuți, vandalizată în timpul URSS și sigilată de Primărie în august, anul curent

În perioada URSS, atât vechiul cimitir din Cernăuţi, cât şi Capela Mitropolitană au fost vandalizate.

Bbiserica se află în sectorul românesc al cimitirului istoric din Cernăuţi, iar preotul capelei are în grija sa şi partea românească a cimitirului, afirmă sursa citată.

"Din păcate, în contextul răzmeriţelor bisericeşti, cu un profund substrat geopolitic, au devenit victime şi bisericile ortodoxe ale comunităţii româneşti.

Prin decizia Consiliului local Cernăuţi nr.1179 din 27 aprilie 2023, a fost anulată decizia anterioară din 24 aprilie 1990, privind transmiterea Capelei Mitropoliţilor Bucovinei Bisericii cu hramul Sfântul Nicolae. În data de 23 august 2024, Capela a fost sigilată de către primărie", se mai arată în memoriul Consiliului Naţional al Românilor din Ucraina.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile