Românii au început să cumpere doar strictul necesar, fără să mai umple coșul de cumpărături așa cum o făceau în trecut. Puterea de cumpărare a românilor a scăzut în 2021 şi trendul, spun specialiştii, se va menţine tot anul.
În primul rând, preţurile produselor din rafturile magazinelor au crescut destul de mult, chiar şi cu 20 de procente, în unele cazuri. Veniturile, în cazul multor cetățeni au scăzut, chiar dacă salariul minim brut a crescut în acest an cu 3,4%.
Astfel, dacă în 2020 n-am umblat prin magazine din cauza restricțiilor, nici în 2021 nu vom rupe uşa supermarketurilor, din cauza banilor.
"Din păcate, toate prognozele ne arată că nu va fi bine și situația este cu atât mai gravă cu cât Guvernul pare să ignore toate aceste cifre. Un raport BNR, dat publicității zilele trecute, spune că în anul 2021, rata inflației se va situa peste limita superioară prognozată la începutul acestui an, peste 4.2%.
Asta înseamnă că pentru produsele de bază, știm cu se calculează rata inflației, sunt 60.000 de produse, se face o medie, acolo sunt introduse toate produsele.
Pentru produsele de bază putem estima o creștere a prețurilor de 20% - 30%. În același timp se vorbește despre o majorare a tarifelor pentru energie și gaz (...) Puterea de cumpărare va scădea și mai mult până la finalul anului, ceea ce se va transpune în creșterea economică", a explicat Elena Cristian, redactor șef DC Business, la Antena 3.