Antena 3 CNN Economic Românii care pot cumula pensia cu salariul, deși până acum nu aveau acest drept

Românii care pot cumula pensia cu salariul, deși până acum nu aveau acest drept

de Laura Dinu    |   

Noua lege a pensiilor, care a intrat în vigoare la începutul acestei luni, a introdus mai multe modificări, inclusiv un nou mod de calcul al pensiilor. Unul dintre aspectele importante este faptul că, odată cu redefinirea gradelor de invaliditate, pensionarii de invaliditate pot acum cumula pensia cu alte venituri, indiferent de gradul în care sunt încadrați. În acest context, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a oferit recent detalii suplimentare referitoare la acest cumul.

Cine poate cumula pensia cu alte venituri?

Pensionarii din sistemul public de pensii pot cumula pensia cu alte venituri obținute din următoarele activități:

  • activități pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal;
  • activități în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor.

O noutate importantă este că pensionarii de invaliditate au acum dreptul să cumuleze pensia cu alte venituri, indiferent de gradul de invaliditate în care sunt încadrați, scrie avocatnet.ro.

Cine nu poate cumula pensia cu alte venituri?

Există și categorii de persoane care nu pot cumula pensia cu alte venituri:

  • Soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (3.700 de lei);
  • Beneficiarul unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare::
    • în baza unui contract individual de muncă;
    • în baza unui raport de serviciu;
    • ca persoană care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrul cooperator dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale cărui drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii, cu cele ale persoanelor amintite mai sus.

De asemenea, CNPP subliniază că, “în vederea valorificării stagiului de cotizare realizat după data înscrierii la pensie, pensionarii pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea pensiei prin adăugarea acestuia, în condiţiile legii, o singură dată într-un an calendaristic” și că „stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate”.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile