Antena 3 CNN Economic Românii care nu trebuie să plătească impozit auto, deși dețin un autovehicul înmatriculat în România

Românii care nu trebuie să plătească impozit auto, deși dețin un autovehicul înmatriculat în România

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 20:00 07 Feb 2024 Modificat la 20:00 07 Feb 2024

Conform prevederilor Codului fiscal, fiecare român care deține un vehicul care trebuie înmatriculat sau înregistrat în România este obligat să plătească un impozit anual pentru acesta.

Important de subliniat este faptul că, dacă la 31 decembrie 2023, proprietarii dețineau un autovehicul, trebuie să plătească impozit pentru el anul acesta, chiar dacă, de la începutul anului și până în prezent, l-au vândut.

Conform legislației fiscale, impozitul pe autovehicule se achită la bugetul local al localității în care proprietarul își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz.

Plata impozitului se face anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv. Dacă proprietarii achită întregul impozit până la data de 31 martie, beneficiază de o bonificație de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local, scrie avocatnet.ro.

Cum se calculează impozitul auto

Calculul impozitului auto se realizează în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, exprimată în centimetri cubi (cmc), prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracțiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare stabilită de Codul fiscal.

De exemplu, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc și 2.000 cmc inclusiv, suma fixă utilizată la calculul impozitului este de 18 lei/200 cmc, iar pentru cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc și 2.600 cmc inclusiv, suma este de 72 lei/200 cmc. Pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc, suma folosită la stabilirea impozitului este de 290 lei/200 cmc.

În cazul motocicletelor, triciclurilor, cvadriciclurilor și autoturismelor cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, valoarea stabilită de Codul fiscal este de 8 lei/200 cmc.

Românii care sunt scutiți de plata impozitului auto

Codul fiscal stabilește și o serie de scutiri și reduceri de la plata impozitului auto. De exemplu, printre altele, nu se plătește impozitul auto pentru mașinile veteranilor sau văduvelor de război, persoanelor cu handicap grav sau accentuat și ale persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, pentru vehiculele istorice sau cele electrice.

În plus, în cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu minimum 50%, conform hotărârii consiliului local, iar în cazul unui ataș, impozitul este de 50% din cel pentru motocicletele respective.

De asemenea, consiliile locale pot decide acordarea de scutiri sau reduceri la impozitul pe mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol.

Etichete: impozit auto
Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole