Antena 3 CNN Economic Românii care își doresc să iasă la pensie mai au de așteptat. Softul Casei de Pensii nu funcționează

Românii care își doresc să iasă la pensie mai au de așteptat. Softul Casei de Pensii nu funcționează

de Laura Dinu    |   

Oameni din întreaga țară așteaptă de peste o lună să afle dacă pot ieși la pensie și cu ce venituri, deoarece dosarele lor sunt blocate în birourile Direcțiilor Județene de Pensii. Acestea nu pot fi procesate din cauza faptului că noul software nu este încă funcțional și pentru calculul noilor pensii.

Casa Națională de Pensii a explicat că implementarea programului informatic are loc treptat și că, "din octombrie, ar trebui să funcționeze și pentru viitorii pensionari", scrie Europa Liberă.

Problemele au apărut după 1 septembrie, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor, care a modificat semnificativ atât modul de calcul al pensiilor, cât și cel al perioadelor de contributivitate.

Software-ul, realizat în mai multe etape

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) precizează că adaptarea noii legi în softul folosit de instituție se va realiza în mai multe etape, conform contractului semnat cu firmele dezvoltatoare ale programului informatic.

„Contractul a prevăzut mai multe etape de realizare a soluțiilor informatice, în conformitate cu stadiul de aplicare a Legii nr. 360/2023, ultima etapă fiind în octombrie 2024,” a transmis CNPP la solicitarea Europa Liberă.

Numărul exact al dosarelor aflate în așteptare nu este cunoscut, dar CNPP a declarat că: „În prezent, se efectuează activitățile specifice de implementare a tuturor funcționalităților aplicațiilor informatice. După finalizarea acestora, vom putea să vă punem la dispoziție informațiile privind numărul dosarelor de pensie înregistrate după 01.09.2024.”

Cine a implementat softul

În aprilie, Casa Națională de Pensii a anunțat câștigătorul contractului de 12,6 milioane de lei (2,52 milioane de euro) pentru servicii de asistență tehnică și mentenanță a sistemului informatic integrat.

Selecția a avut loc pe baza unui anunț de participare, fără licitație, iar singura ofertă depusă a fost de la asocierea AROBS Systems (lider) și Wing Leading Edge, care au semnat un contract valabil pentru 24 de luni.

Ambele companii au experiență în dezvoltarea de software și nu sunt la primul contract cu statul.

Subiecte în articol: casa de pensii software
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile