Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Românii au cumpărat 20.000 de bucăţi de pâine contaminată cu oxid de etilenă

Românii au cumpărat 20.000 de bucăţi de pâine contaminată cu oxid de etilenă

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 20:29 12 Oct 2021 Modificat la 21:32 12 Oct 2021

Oxidul de etilenă, o substanță chimică extrem de periculoasă şi interzisă în Uniunea Europeană, a fost descoperită în drojdia folosită la prepararea a două tipuri de baghete de pâine.

Produsele au fost cumpărate congelate de către lanțurile de supermarketuri, iar apoi preparate și puse la vânzare în incinta magazinelor.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că a retras produsele de la raft și îi atenționează pe clienții să nu le mai consume.

Specialiștii spun că anunțul a venit mult prea târziu

"Pe site-ul ANSVSA, alerta a apărut la două zile de la momentul comercializării. Ridică nişte semne de întrebare. Mă întreb câți consumatori au văzut această alertă. Acest produs numit baghetă are valabilitate 72 de ore, dar majoritatea covârșitoare a consumatorilor consumă produsul respectiv în ziua respectivă", a declarat Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori (APC).

14 tipuri de pâine congelată au fost contaminate. În total 80.000 de bucăți, dintre care 60.000 au fost retrase de la comercializare, iar restul au fost vândute către clienți. Doar un singur lanț de supermarket-uri și-a anunțat clienții să nu mai consume produsele contaminate și să le returneze pentru a-şi recupera banii.

ANSVSA încă derulează controale în magazine

"Aceia care au comercializat către consunatorul final, au obligatia să informeze atât pe stie-ul nostrul, al lor, cât şi la intrarea în magazin, că au comercializat acest produs cu risc. Acele supermarketuri care nu vor face acest lucru, vor fi sanctionaţi de catre inspectorii  Autorităţii Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Din informatiile noastre, până în acest moment nu se mai găseşte la comercializare nicio pâine din acest loturi, dar continuam aceasta anchetă", a declarat Mihai Ponea, director DGSA.

Oxidul de etilenă poate provoca malformaţii şi chiar cancer

Dr. Radu Ţincu, medic primar Terapie Intensivă-Toxicologi, a vorbit, marţi, în emisiunea News Hour With CNN, despre cum ne poate afecta ingerarea acestei substanţe.

"Faptul că el a fost interzis pe teritoriul Uniunii Europene, prin faptul că produce mutaţii la nivelul ADN-ului şi este implicat în apariţia unor forme de cancer, cum ar fi leucemiile, limfoamele, cancerul de sân, cancerul bronhopulmonar, ne arată că este o substanţă înalt toxică, cu risc important pentu sănătate. Ceea ce este important de precizat în raport cu pâinea depistată este că nivelul de oxid de etilenă este unul extrem de redus în aceste produse şi că există această alertă europeană toxicologică, care ne pune de fiecare dată în alertă, atunci când există un risc pentru sănătatea noastră. Avem nevoie însă de un mai mare răspuns din partea autorităţilor române pentru a retrage în timp util toate aceste produse", a explicat medicul Radu Ţincu.

Citiţi şi: Alertă alimentară: Ingredient cancerigen găsit în pâinea comercializată de un mare lanţ de magazine
 

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole