Cu ocazia Zilei Internaționale a Kebabului, marcată în 14 iulie, Glovo a prezentat principalele obiceiuri ale românilor referitoare la consumul de șaorma.
În 2022, prin platformă, în România au fost livrate peste 3.310.000 de porții de șaorma, acest preparat fiind pe locul doi în topul preferințelor utilizatorilor, precedat doar de burgeri. La nivelul întregului an, prin platformă s-a comandat cu 60% mai multă șaorma față de anul 2021.
Minutul de aur al anului pentru consumul de șaorma a fost înregistrat în 24 februarie 2022, de sărbătoarea Dragobetelui, la ora 19:45, minut în care românii au comandat 69 de porții. În plus, luna martie a înregistrat un record al consumului de șaorma, iar la nivelul întregului an s-a comandat o șaorma la fiecare 10 secunde.
Conform datelor Glovo, românii au ales în special acest preparat pentru masa de seară, astfel încât o treime dintre comenzile de anul trecut au fost plasate în intervalul orar 18.00-20.00, în special joia și vinerea.
Utilizatorii preferă să savureze acest preparat cu specific oriental și noaptea târziu, mai mult de 10% dintre comenzile de șaorma fiind plasate în intervalul 23.00 - 2.00. În topul preferințelor românilor rămâne șaorma mare de pui, urmată de varianta cu vită și curcan.
"România ocupă primul loc la nivel global când vine vorba de consumul de șaorma din rețeaua Glovo de 25 de țări, iar la nivel local, București, Brașov, Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași sunt orașele în care s-a înregistrat mai mult de jumătate din consumul total de șaorma în România anul trecut", arată reprezentanții aplicației.
În ceea ce privește evoluția anuală a consumului la nivel de orașe, datele platformei arată că utilizatorii din Târgu-Mureș au comandat de 8 ori mai multă șaorma în 2022 față de anul precedent, în timp ce utilizatorii din Galați au comandat de șase ori mai multă șaorma.
Cel mai mare fan al preparatului cu specific oriental este un orădean care, în medie, a comandat șaorma de șase ori pe săptămână pe parcursul anului trecut.