Antena 3 CNN Actualitate Cine sunt românii ale căror pensii vor fi recalculate a doua oară, după 1 septembrie. Vor primi bani mai mulți

Cine sunt românii ale căror pensii vor fi recalculate a doua oară, după 1 septembrie. Vor primi bani mai mulți

de Cătălina Iordache    |   

Guvernul pregătește a doua recalculare a pensiilor în anul cu patru rânduri de alegeri. De noile măriri vor beneficia pensionarii care au primit prime, sporuri sau diverse bonusuri care nu erau luate în calcul până acum. Vă reamintim, prima recalculare, care vizează peste trei milioane de oameni, trebuie să fie gata până la 1 septembrie.

Seniorii care nu au la dosarele de pensii adeverințele prin care să demonstreze veniturile suplimentare, sunt nevoiți să le depună la Casele de Pensii până la toamnă. Este vorba despre sporurile primite înainte de 1 aprilie 2001 care nu au fost evidențiate în carnetul de muncă.

Veniturile lor vor fi recalculate și în funcție de bonusurile care nu erau luate în calcul până acum.

Așadar, de anul viitor, ar trebui să primească mai mulți bani.

În situațiile excepționale, în care s-a pierdut carnetul de muncă sau angajatorul nu mai există, legea prevede că datele vor fi preluate din arhiva electronică a caselor de pensii sau de la companiile private care au preluat arhiva.

Daniel Baciu, șeful CNPP, a confirmat faptul că se va efectua o a doua recalculare pentru anumite categorii de pensionari, vizați fiind cei care beneficiază de sporuri pentru care se plătesc contribuții.

Această modificare marchează o schimbare esențială în abordarea calculului pensiilor. Până în prezent, sporurile pentru care se plătesc contribuții nu erau luate în considerare la determinarea cuantumului pensiilor. Cu toate acestea, noua regulă vine să corecteze acest aspect.

Aceste sporuri includ venituri brute care provin din sporuri cu caracter nepermanent, cum ar fi al 13-lea salariu, acorduri globale sau diverse prime și sporuri primite sporadic pe parcursul activității.

"Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale", a declarat șeful CNPP.

Schimbarea va avantaja atât pensionarii viitori, care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024, cât și pensionarii aflați deja în plată.

Procesul de recalculare este pe final, iar românii vor afla, în cel mai scurt timp, câți bani vor primi.

Pensia mărită va veni la 1 septembrie pentru 3.500.000 de pensionari, restul de 1.500.000 de pensionaru urmând să rămână cu pensia în plată.

Subiecte în articol: pensii recalculare
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile