Astfel, hotărârea de guvern privind aprobarea strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 a fost modificată în acest sens.
Obiectivele pentru anul 2022 sunt vaccinarea a cel puţin 20% dintre copiii cu vârste sub 12 ani, atingerea unui procent de 70% în rândul populaţiei generale de la 12 ani în sus.
Pentru anul 2023, obiectivul statului este să ajungem la un procent de vaccinare de 90% din populaţia eligibilă vaccinată.
Pentru acest lucru, este necesar ca Ministerul Sănătăţii să asigure stoc suficient de vaccinuri, mai ales din cele preferate de cetăţeni.
Valul 4 care a dat peste cap sistemul medical a stârnit frică în rândul multor părinţi.
”Sunt pacienți care mă întreabă de mult despre vaccinarea copiilor, de la 5 ani, deci, sunt si altfel de discutii”, spune Cosmina Berbecel, medic pediatru de familie.
Copiii se vor putea vaccina atât în cabintele medicilor de famlie cât şi în centrele existente.
Sub ameninţarea unei noi tulpini care a apărut la o şcoală din Franţa - şi care s-ar putea dovedi mult mai rezistentă în faţa vaccinurilor întrucât a suferit modificări fără precedent la proteina spike - autorităţile de la noi din ţară ar putea grăbi vaccinarea copiilor care au între 5 şi 11 ani.
Asta după ce decizia a în acest sens a fost deja luată în Statele Unite Ale Americii, Israel sau Austria.
”La copii, cel puțin pe acestă categorie de vârstă, nu avem niciun fel de protecție. Dacă va începe și testarea în școli, probabil vor fi și mai multe cazuri”, a mai spus Cosmina Berbecel.
Sunt însă mulţi părinţi care au încă nenumărate întrebări legate de imunizare la vârste atât de mici.
În România s-au vaccinat până în prezent peste 382.000 de persoane între 12 şi 19 ani.