46 de milioane de euro sunt investiți din PNRR într-un sistem digital integrat format din camere video, imagini satelitare și sisteme de senzori care vor identifica orice furt din fondul forestier național.
Împreună cu aplicația SUMAL, care urmărește deja cu succes traseul lemnului din pădure, sistemul digital integrat ne va ajuta să recompunem din milioane de puncte pădurile României, să cartografiem la rezoluții mari orice suprafață de teren și să știm în orice moment când într-o zonă se extrag ilegal arbori.
România are un instrument complex de identificare și urmărire a traseului lemnului. SUMAL poate identifica un furt, chiar în timpul desfășurării lui. Printr-un singur click, afli cine și unde transportă un camion cu lemne, câți arbori sunt scoși din pădure, câți agenți sunt autorizați și ce tăieri de lemn sunt planificate.
”Pe baza datelor din SUMAL, le-am corelat cu alte informații, respectiv camere de supraveghere ale traficului sau cu camere montate de primăriile unor localități și am probat că acel transport n-a avut loc sau că a avut loc mai multe transporturi decât cel declarat.
Versiunea 3 a aplicației SUMAL va ELIMINA o opțiune speculată ani la rând de hoții de lemne: Posibilitatea sistemului de a lucra OFFLINE. În SUMAL 3, toate mașinile care vor transporta lemn vor avea sisteme GPS, imposibil de manipulat de transportatori”, a declarat Mihai Gășpărel, inspector-șef al Gărzii Forestiere Suceava.
”Fie că discutăm despre situația în care unii umblă la telefon și opresc conexiunea de date, alții deviază de la traseu și în loc să ajungă din punctul A în punctul B, așa cum au scris în avizul de transport, ne trezim că fac o escală în altă parte, unde probabil mai dispare ceva lemn din autovehiculul respectiv”, spune Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Digitalizarea întregului sistem de urmărire, monitorizare și control a fondului forestier din România va restrânge ARIA de acțiune a hoților. 46 de milioane de euro din PNRR sunt investiți în tehnologii moderne.
350 de locaţii, fiecare cu câte trei camere de supraveghere video care vor citi numerele de înmatriculare ale camioanelor vor fi conectate la sistemul SUMAL şi vor funcționa precum un radar al pădurilor.
Un sistem similar celui al camerelor pentru rovinietă, care însă își vor îndrepta atenția asupra drumurilor de transport al lemnului.
De asemenea, echipele de teren vor fi dotate cu autovehicule off-road, drone cu cameră optică, termică și senzor LiDAR, iar pentru imaginea de ansamblu se va supraveghea totul și din satelit.
”Drona a fost un element care ne conferă pe de o parte o probă, o imagine a ceea ce este teren și pe de altă parte, ne permite să facem acțiuni din teren în baza informațiilor obținute pe cale vizuală”, a mai declarat Mihai Gășpărel, inspector-șef al Gărzii Forestiere Suceava.
”Un transport care trece printr-un astfel de filtru va fi monitorizat în timp real. Camera respectivă va comunica cu SUMALUL, va vedea în ce măsură există un aviz de transport emis și pentru ce cantitate și din nou, în măsura în care vor exista posibile diferențe de volum sau poate un transport ilegal, se generează o alertă și într-un interval de minute instituțiile statului vor fi prezente la fața locului să ia măsurile necesare”, Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Monitorizarea din aer a pădurilor va fi făcută și cu o aeronavă dotată cu LIDAR, un sistem de senzori care scanează pădurile, cartografiază terenul la rezoluții mari și identifică rapid modificările la sol și zonele unde se extrag arbori.
”Nu ne vom focusa doar pe monitorizare a tăierilor ilegale, ci și pe modul în care se dezvoltă pădurile României, care sunt riscurile climatice la care sunt expuse, ce specii supraviețuiesc mai bine, ce specii sunt afectate de boli, de dăunători, de incendii sau de doborâturi de vânt”, a spus Ionuţ-Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
România va avea una din cele mai avansate tehnologii de monitorizare a fondului silvic din Europa, iar asta ne va ajuta ca, măcar de acum înainte, să avem mai multă grijă de pădurile noastre.