În cursul dimineții de luni, autoritățile de la București au trimis către enclava palestiniană un nou transport conținând produse alimentare și articole de cazarmament (corturi, saci de dormit, paturi etc.) în valoarea totală de 8,2 milioane de lei.
Ajutoarele au fost puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.
Decizia a fost luată în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Transportul se realizează cu resurse naționale până în HUB-ul constituit de Comisia Uniunii Europene în Republica Cipru, precizează Guvernul României.
Ulterior, prin Mecanismul European de Protecție Civilă, transportul ajutorului umanitar pe relația Republica Cipru - Fâșia Gaza se face cu ajutorul agențiilor specializate ONU, adaugă sursa citată.
Gruparea Hamas, așteptată să răspundă unei propuneri de armistițiu
Mișcarea islamistă palestiniană Hamas era așteptată să răspundă, luni, unei propuneri de armistițiu în războiul cu Israel, purtat de peste șase luni în Fâșia Gaza, unde populația civilă se află sub asediu şi este amenințată de foamete.
În acest sens, o reuniune tripartită a fost convocată la Cairo cu participarea Egiptului, a Qatarului și a reprezentanților Hamas.
Delegația Hamas va fi condusă de Khalil al-Hayya, membru al ramurii politice a mișcării.
"Atmosfera este pozitivă, cu excepția unor noi obstacole din partea Israelului. Nu există nicio problemă majoră în observațiile şi cererile pe care Hamas le va prezenta cu privire la conținutul propunerii", a declarat pentru AFP un oficial al mișcării islamiste, care a cerut să rămână anonim.
Propunerea a fost elaborată de Egipt şi ajustată de Israel. Ea a fost prezentată ca răspuns la solicitarea Hamas pentru o încetare permanentă a focului în Fâșia Gaza, cerere pe care Israelul refuză să o ia în considerare.
Foto: distrugeri provocate de război în Khan Younis, Gaza, 26 aprilie 2024