Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN România, pe traseul norului radioactiv care se va forma în urma unui dezastru nuclear la Zaporojie

România, pe traseul norului radioactiv care se va forma în urma unui dezastru nuclear la Zaporojie

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:38 19 Aug 2022 Modificat la 18:38 19 Aug 2022

Deocamdată, se știe că rușii au comunicat pe mai multe canale oficiale refuzul de a demilitariza centrala pe care au ocupat-o încă de la începutul invaziei.

Institutul hidrometeorologic ucrainean a făcut o simulare care arată ce se va întâmpla în cazul unui dezastru nuclear.

Potrivit sursei citate, norul radioactiv care se va forma va ieși prin nord-vestul Ucrainei și va ajunge inițial în Polonia și Belarus, apoi în Slovacia și Ungaria.

Norul va afectat nordul și apoi vestul României.

Estimările se bazează pe tendințele curenților de aer.

Tehnică militară rusă într-o clădire legată de un reactor nuclear al centralei Zaporojie

Deocamdată, cel mai negru scenariu la Zaporojie nu s-a produs. 

Pe internet circulă, însă, de joi imagini cu vehicule militare rusești în interiorul unei săli ce adăpostește o turbină legată la unul dintre reactoarele nucleare de la Zaporojie.

Camioanele, dar și paleți și structuri similare unor corturi, se află la mai puțin de 150 de metri de clădirea reactorului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, din nou, demilitarizarea centralei, un demers pe care rușii îl resping.

"Rusia trebuie să permită imediat și fără condiții accesul reprezentanților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică în centrală. De asemenea, imediat și fără condiții trebuie să își retragă trupele de pe teritoriul centralei electrice", a spus Zelenski.

Rușii de la Rosatom au fost sfătuiți să nu vină vineri la Zaporojie

Conform serviciilor ucrainene de informații, rușii le-ar fi transmis reprezentanților Rosatom desfășurați la Zaporojie să nu vină la centrală pe 19 august.

Rosatom este agenția nucleară civilă din Rusia iar ucrainenii cred că mesajul ar putea fi un indiciu că Rusia pregătește "provocări la scară largă".

Și rușii anticipează un incident nuclear la Zaporojie, dar spun că ucrainenii ar fi cei care îl pregătesc.

"Pe data de 19 august, regimul de la Kiev pregătește un act instigator la Centrala Atomică de la Zaporojie în timpul vizitei secretarului general ONU, Antonio Guterres, în urma căruia Federația Rusă va fi acuzată că a creat un dezastru de natură umană la această centrală", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova.

Guterres riscă să enerveze Moscova cu declarația despre Zaporojie

Desigur, Antonio Guterres nu a vizitat centrala nucleară Zaporojie, pentru că rușii refuză accesul în zonă.

Gutteres s-a dus însă la Odesa, vineri, și a făcut o declarație care nu poate rămâne neluată în seamă la Moscova.

"Evident, electricitatea de la Zaporojie este electricitate ucraineană și este necesară ucrainenilor, mai ales în timpul iernii. Și acest principiu trebuie respectat pe deplin", a spus Guterres în timpul vizitei în portul  ucrainean.

Declarația sa vine în urma relatărilor conform cărora Kremlinul ar urma să decupleze Ucraina de la instalațiile electrice de la Zaporojie și să devieze electricitatea produsă la centrală către zonele sub ocupație rusă.

Secretarul General al ONU a reluat, totodată, apelul de creare a unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie, propunere deja respinsă de ruși pe mai multe canale de comunicare.

Foto: unul din reactoarele nucleare ale centralei Zaporojie

Etichete: Zaporojie România
Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole