Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN România, pe harta de milioane în caracatiţa tranzacţiilor de arme | Ce spune Romarm

România, pe harta de milioane în caracatiţa tranzacţiilor de arme | Ce spune Romarm

Cristi Popovici
1 minut de citit Publicat la 19:30 09 Aug 2022 Modificat la 21:32 09 Aug 2022

Mai exact, aranjamentele pentru exportul de arme s-ar fi făcut pe 29 aprilie, în timpul vizitei oficiale în România a premierului bulgar Kiril Petkov, la o zi după ce acesta fusese la Kiev.

Când a văzut armamentul, Kievul l-a trimis înapoi. 

O investigație a unor jurnaliști de la Bivol Bulgaria arată că ţara vecină a încercat să vândă în Ucraina, prin România şi compania Romarm, muniţie veche din perioadă sovietică, pe care o ţinea în depozite. 

Este vorba de obuze şi 122, 130 și 152 milimetri, rachete pentru sistemele Grad, dar şi altă muniţie de artilerie compatibilă cu armamentul sovietic folosit de armata ucraineană.

Muniția din anii 80 cumpărată de o companie bulgărească privată de armament ar fi fost revândută, în luna mai, companiei de stat Romarm, de la București.

Mai departe, muniţia a ajuns în Ucraina. Când au deschis lăzile, ucrainenii au aflat că au fost ţepuiţi, primind obuze şi rachete deteriorate, care puteau exploda în momentul în care ar fi fost folosite.

Aşa că ucrainenii au returnat lăzile, tot prin România, către Bulgaria.

Afacerea, care implică câteva zeci de milioane de euro este investigată de serviciile secrete bulgăreşti. 

Romarm, prin vocea directorului Gabriel Ţuţu, spune că Romarm are în derulare un contract de vânzare cumpărare cu compania Alguns din Bulgaria.

Contractul s-a efectuat cu respectarea legii, iar alte informaţii cu privire la livrări, preţuri sunt confidențiale

Citiţi şi: Informaţiile despre ajutorul dat Ucrainei sunt ţinute la secret | Explicaţiile unui fost director Romarm: "Dușmanii noștri au intrat în disperare"

Etichete: arme Romarm munitie
Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole