Şi nu e singura veste proastă. Până la final anului, sumele atrase ar trebui să se ridice la 138,4 miliarde de lei, un nou record absolut. În aceste condiţii, specialiştii spun că exista riscul ca ''pieţele să închidă telefonul''.
Împrumuturile Guvernului au ajuns la peste 103 miliarde lei în primele nouă luni ale anului, după ce statul a luat în septembrie 6,2 miliarde lei prin împrumuturi de pe piața internă. Pragul psihologic de 100 de miliarde de lei a fost depășit pentru prima dată. Până la final de 2020, potrivit estimărilor Ministerului Finanțelor, sumele atrase ar trebui să se ridice la 138,4 miliarde de lei, un nou record anual, în contextul în care precedentul maxim, cel de anul trecut, s-a situat la circa 91 miliarde de lei.
Având în vedere că, dacă Guvernul reușește să își respecte ținta de deficit bugetar de 8,6% din PIB pentru acest an, în ultimele 3 luni are de împrumutat circa 35 miliarde de lei, o sumă prea mare pentru piața internă, ar putea avea loc o nouă ieșire pe piețele externe, a patra de anul acesta. Fereastra de oportunitate pentru un împrumut extern este considerată între alegerile locale, abia încheiate, și evaluarea ratingului suveran de către Moody's pe 23 octombrie.
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat miercuri că se aşteaptă ca agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's să păstreze ratingul României în decembrie, menţionând că obiectivul său este ca ţara să treacă la o perspectivă stabilă pentru economie.
România trăiește pe datorie! Am atins un nou record istoric al împrumuturilor