La polul opus, în Grecia şi Spania ea a scăzut sub pragul de 2%.
În ceea ce priveşte rata medie a inflaţiei la nivelul tuturor ţărilor UE, nivelul este de 6,4% în iunie 2023, iar în zona euro el scade la 5,5%.
Astfel, deşi aceasta este o problemă generală în întreaga Europă, ritmul de creştere al preţurilor diferă foarte mult între Vest şi Est. Mai exact, ţări bogate, cu salarii de câteva ori mai mari decât în România, anunţă creşteri de preţuri de o cifră.
Această situaţie nu este una nouă, în regiunea ce cuprinde şi România preţurile au crescut încă de la început mai mult decât în Vest.
Totuşi, la fel se întâmpla şi în ţările baltice, iar motivul invocat de specialişti era, în cazul tuturor, proximitatea faţă de războiului ruso-ucrainean. Între timp însă, în Estonia, Lituania şi Letonia inflaţia a ajuns la 8-9%, coborând astfel mult mai repede decât în România şi asta de la un nivel chiar mai ridicat decât în cazul pieţei locale, conform unei analize făcute de Ziarul Financiar pe baza datelor de la Trading Economics.
În România, în iunie, Institutul Naţional de Statistică a raportat o inflaţie de 10,2%, în declin faţă de 10,6% în mai.
În ultimul an, preţurile pentru cele mai multe bunuri de larg consum au crescut cu rate cuprinse între 20 şi 50%, conform informaţiilor din piaţă.
Pentru unele produse alimentare, spre exemplu, în ultimii 2-3 ani, preţul aproape că s-a dublat, lucru resimţit din plin de consumatorii ale căror salarii nu au crescut la fel de repede. În acest context, puterea de cumpărare a scăzut, adică oamenii şi-au permis mai puţin decât anterior.
La jumătatea anului, inflaţia la alimente în România ajunsese la 17,9%. În aproape toate ţările analizate, acest indicator sare de pragul de 10%, iar în ceea ce priveşte puţinele excepţii, nivelul e apropiat.
Şi chiar dacă inflaţia scade, asta nu înseamnă că scad şi preţurile, ci doar că acestea cresc mai lent.
Pentru a ţine în frâu scumpirile, Guvernul a anunţat că de la 1 august pâinea, laptele, făina, uleiul, zahărul, fructele şi legumele, mai exact o serie de alimentele de bază, ar urma să se ieftinească pentru următoarele trei luni, ca urmare a unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă, prin care se limitează adaosurilor comerciale ale procesatorilor şi retailerilor.