Antena 3 CNN Dezvoltăm România Sustenabil România, mai sigură ca oricând din punct de vedere energetic | Dezvoltăm România Sustenabil

România, mai sigură ca oricând din punct de vedere energetic | Dezvoltăm România Sustenabil

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 13:26 31 Mai 2023 Modificat la 11:10 05 Iul 2023

Pentru România evoluţiile sunt cu atât mai importante cu cât a devenit unul dintre pionii principali din piaţa energetică europeană. Şi este, în acest moment, spune directorul Transgaz, mai sigură ca oricând din punct de vedere energetic decât a fost vreodată. 

ION STERIAN, Director General, Transgaz: “În orice ipoteză, luând-o şi pe cea geopolitică cu războiul la graniţele ţării, noi ne descurcăm din producţia internă.”

Suntem aici pentru că societăţile din domeniu au investit constant în ultimii ani în dezvoltare, în eficientizare şi, până la urmă, în creşterea nivelului de trai în comunităţi, până la cele mai mici dintre ele. Transgaz, spre exemplu, a reuşit să ajungă cu conductele sale în toate colţurile ţării, în acele localităţi care arătau dezolant cu puţin timp în urmă. 

ION STERIAN, Director General, Transgaz: “La Brad erau burlanele de la sobele cu lemne sau cărbuni pe ferestrele de la apartamente. Acum sunt şi ei în situaţia de a trece la un confort mult mai ridicat.”

Prin racordarea la gaz se reduce semnificativ şi poluarea. Căci o gospodărie care foloseşte lemne sau cărbune produce cam 4 tone de dioxid de carbon anual, în timp ce prin folosirea gazului metan cantitatea se reduce la jumătate. 

ION STERIAN, Director General, Transgaz: “Noi aici în România ne-am făcut temele, am închis capacităţile de producţie pe fosil.”

În următorii ani România îşi va dubla consumul de gaze. Va fi posibil cu ajutorul programului de investiţii de la Transgaz, evaluat la 3,2 miliarde de euro în următorul deceniu. 

ION STERIAN, Director General, Transgaz: “Suntem cea mai mare companie ca mărime şi ca importanţă pe toate planurile din centrul şi estul Europei şi în primele patru din Europa. Nivelul de exploatare este securizat 100%, avem cele mai mici consumuri tehnologice, practic puţin mai mici decât au OTS-urile din Franţa şi Germania.”

Compania este preocupată şi de folosirea surselor regenerabile de energie, aşa că acum investeşte şi într-un proiect pilot, primul de acest gen din Balcani, un proiect de cercetare prin care vrea să afle care este impactul injectării hidrogenului în sistemul de transport de gaze naturale. Consumul de hidrogen la scară largă va necesita o infrastructură de transport de hidrogen bine dezvoltată, bazată pe o ”Coloană Vertebrală Europeană a Hidrogenului”, care să conecteze cererea de hidrogen cu oferta. La noi, au fost identificate deja 11 culoare care ar putea fi incluse în această structură. 

  • Gospodăriile care funcţionează pe gaz, de două ori mai puţin poluante decât cele care folosesc lemne sau cărbune 
  • Integrarea hidrogenului din surse regenerabile în sistemul de transport, o prioritate 
Citește mai multe din Dezvoltăm România Sustenabil
» Citește mai multe din Dezvoltăm România Sustenabil
TOP articole