ION STERIAN, director general Transgaz: „În primul rând avem infrastructură modernă, avem interconectări cu toate statele, mai puţin cu Serbia, avem înmagazinate astăzi 3 miliarde 260 de milioane de mc de gaze.”
La fel de important, gazele pe care le avem deja au fost cumpărate la cele mai bune preţuri, deci nu va fi nevoie de creşteri de tarife pentru populaţie, nici în condiţiile celor două războaie, din Ucraina şi din Orientul Mijlociu.
ION STERIAN, director general Transgaz: „Vârfurile de consum, chiar dacă vor fi temperaturi cu medie de minus 15 grade, consumul nu va depăşi 60-62 milioane metri cubi.”
Un proiect prioritar pentru perioada imediat următoare este cel al gazoductului Tuzla – Podișor. Acesta va presupune construirea unei conducte de transport, pe o lungime de 308,3 km, asigurând legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA. Conducta este amplasată în zona de sud-est a țării și traversează 3 județe: Constanța, Călărași și Giurgiu.
ION STERIAN, director general Transgaz: „Avem un grafic ambiţios de implementare, sperăm ca în luna noiembrie anul viitor să fie finalizată construcţia. Am stabilit cu consorţiul să accelereze, dat fiind şi contextul actual al războiul din Ucraina, mai nou ce se întamplă ăn Orientul Mijlociu.”
Toate proiectele noi, de investiţii, ţin cont de dezvoltarea sustenabilă a României. În aproximativ doi ani, şi judeţul Mehedinţi va avea gaze, la fel şi sudul judeţului Caraş-Severin, staţiunile din zonă şi industria locală. Gazoductul de aici va urma un traseu dificil, prin munţi. Sunt planificate investiţii de aproximativ 1 miliard de euro în următorii 3 ani, plus încă o jumătate de miliard pentru gazoductul Tuzla-Podişor. Din perspectivă regională, anul acesta Transgaz a preluat şi operarea Sistemului Național de Transport Gaze din Republica Moldova.
ION STERIAN, director general Transgaz: „Pericolul era să oprească transportul, să nu mai ajungă la Cuciurgani gazele, să rămână fără curent Chişinăul şi toată republica Moldova, între Nistru şi Prut, vă daţi seama ce însemna acest lucru.”
Preluarea s-a făcut de la gigantul rus Gazprom, iar negocierile nu au fost uşoare, mai ales dacă ţinem cont de actualul context geopolitic. Un element cheie l-a reprezentat Transnistria, zonă care nu este reglementată de autoritățile moldovene.
- Capacităţile de înmagazinare au crescut în ultimul an, iar depozitele sunt deja pline.
- Gazoductul Tuzla- Podişor va traversa 3 județe: Constanța, Călărași și Giurgiu.
- Societatea are planificate investiţii de 1 miliard de euro în următorii 3 ani
- Societatea a preluat şi operarea Sistemului Național de Transport Gaze din Republica Moldova