Antena 3 CNN Economic România se pregăteşte pentru schimbări importante în domeniul energiei

România se pregăteşte pentru schimbări importante în domeniul energiei

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 09:34 08 Noi 2023 Modificat la 09:34 08 Noi 2023

Dezvoltarea sectorului, demult aşteptată, ar putea transforma România în HUB energetic. Industria se confruntă totuşi cu provocări importante. Situaţia geopolitică sensibilă este una dintre ele. Războaiele actuale pot afecta preţul petrolului, dar şi al gazelor.

Miniştrii români şi personalități cheie din sectorul energetic internațional au dezbătut oportunităţile, dar şi provocările momentului. Discuţiile au venit după ce Banca Mondială a avertizat că există riscul scumpirii petrolului în cazul în care conflictul din Orientul Mijlociu escaladează.

"Suntem la graniţa unui război cu Ucraina şi asta nu e în natură să ne liniştească. Acea ordonanţă a compensării şi plafonare preţului la gaze naturale, care este valabilă până în 31 martie 2025, de protecţie a românilor, a companiilor, cred după părerea mea că ar trebui să rămână în continuare în funcţiune tocmai pentru că avem război la frontieră, a mai apărut un conflict în Orientul Mijlociu cu posibile repercusiuni asupra preţului petrolului, a gazelor naturale", a declarat Virgil Popescu, fost ministru al Energiei.

Aşadar, ţinta României de a deveni HUB energetic este tot mai importantă.

"Discutăm de o tradiţie în acest sector. România a avut a treia piaţă a gazelor din întreaga lume. România a fost prima ţară, mai recent, care a exploatat gaze în Marea Neagră, prin Black Sea Oil&Gas. De asemenea, România va fi în 2027 cel mai important producător de gaze din Europa atunci când proiectul Neptun Deep va aduce în sistemul naţional de transport peste 10 miliarde de metri cubi producţie anuală", a precizat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

"Atunci când ai producţie mai mare, cu certitudine preţurile sunt mai mici şi aceasta înseamnă oportunitatea de a exporta energie, de a fi principalii producători de energie din această regiune", a explicat şi Radu Oprea, ministrul Economiei.

"A şasea ediţie a conferinţei pe gaz pe care o organizează Federaţia Patronală de Petrol şi Gaze în Bucureşti este concentrată pe tranziţia energetică plecând de la un deziderat firesc: asigurarea securităţii cu aprovizionare de energie pentru întreaga ţară, de la consumatorul casnic până la consumatorii industriali", a declarat Daniel Apostol, director general FPPG.

A doua zi a conferinţei va reuni mai multi miniştri români, dar şi reprezentanţi ai guvernelor europene.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole