Antena 3 CNN Life Sănătate România, rezultate îngrijorătoare în ce privește sănătatea mintală: Mulți români au probleme dar puțini consultă un specialist

România, rezultate îngrijorătoare în ce privește sănătatea mintală: Mulți români au probleme dar puțini consultă un specialist

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 14:30 07 Sep 2023 Modificat la 14:52 07 Sep 2023

Monitorul Social a publicat un infografic cu privire la incidența problemelor de sănătate mintală în România în comparație cu țările din regiune.

Conform statisticilor, situația sănătății mintale în România este printre cele mai precare dintre statele membre ale Uniunii Europene, după cum arată indicele OMS5 pentru sănătate mintală elaborat de OMS și Eurofound, una din agențiile de cercetare ale Comisiei Europene. 

Indicele măsoară frecvența cu care respondenții s-au simțit lipsiți de energie, pesimiști, singuri, obosiți psihic sau au resimțit alte probleme de sănătate mintală.

Dacă media indicelui de sănătate măntală în Europa este de 64 din 100 de puncte, România înregistrează unul dintre cele mai scăzute scoruri, cu 62 din 100. Spre comparație, Polonia înregistrează un scor de 63, iar Finlanda și Spania înregistrează printre cele mai ridicate scoruri, cu 67 și 68. 

La întrebarea directă dacă în ultimele două săptămâni respondentul s-a simțit tot timpul sau cea mai mare parte din timp singur(ă) și izolat(ă) / abătut(ă) și deprimat(ă), România a înregistrat din nou unul dintre cele mai îngrijorătoare scoruri, cu aproape 10% din populație răspunzând pozitiv la ambele întrebări. 

Media europeană este de doar 6% din populația de peste 15 ani.

Foarte puțini dintre români consultă un specialist în probleme de sănătate mintală

Pe lângă faptul că românii înregistrează printre cele mai scăzute scoruri legate de sănătatea mintală, cifrele arată și faptul că foarte puțini dintre români consultă un specialist în probleme de sănătate mintală. Datele colectate de către Comisia Europeană arată că în 2014 5,5% din populația UE27 a consultat un psiholog, psihoterapeut sau psihiatru, iar această proporție a crescut la 6,5% din populație în 2019. 

În România, mai puțin de 1% din populație a consultat un psiholog, psihoterapeut sau psihiatru atât în 2014 cât și în 2019, deși proporția a crescut de la 0,3% la 0,9%. 

În Germania și Finlanda aproape 10% din populație afirmă că au consultat un specialist în 2019. Mai mult, aceasta nu pare a fi o problemă tipică pentru Europa de Est, având în vedere faptul că și în Polonia 3,5% din populație au consultat un specialist în 2014 și 4,1% din populație au consultat un specialist în 2019.

Astfel, mulți români suferă de probleme importante de sănătate mintală, dar rata de consultare a specialiștilor este foarte scăzută, una dintre posibilitele cauze fiind dată de dificultatea de a vedea un specialist în cadrul asigurării medicale, stigma atașată problemelor de acest tip, dar și de costul probitiv al orelor de terapie. 

Conform unui calcul elaborat pe baza datelor provenite de la Asociațiile naționale de Psihoterapeuți, Eurostat, Eurofound, un român tipic ar trebui să lucreze aproape 20 de ore cu salariul mediu pe economie pentru a achita contravaloarea unei ședințe de terapie. 

În comparație, un german, un finlandez sau un spaniol ar trebui să lucreze numai 9 ore plătite cu salariul mediu pe economie pentru acest tip de consultație.

Datele ce compun acest infografic sunt colectate înaintea pandemiei de COVID-19, ce a lăsat urme profunde în rândul tuturor europenilor în ceea ce privește problemele de sănătate mintală.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole