Ritmul în care cetăţenii români pleacă în străinătate pentru o viaţă mai bună este alarmant. Dacă se menţine, până în 2050, țara noastră va mai avea cel mult 10-12 milioane de cetățeni români între propriile granițe. O populație comparativă cu cea a Ungariei – față de care era aproape de trei ori mai mare în urmă cu 30 de ani.
''Consecințele acestei depopulări – fără precedent pe timp de pace în întreaga lume – vor fi economice, politice, sociale și culturale. De la reducerea drastică a reprezentării în Parlamentul European și a finanțărilor atrase, până la îmbătrânirea populației, incapacitatea de a mai susține sistemul de pensii și dispariția identității culturale românești, se pot înregistra o serie de efecte nocive ireversibile și catastrofale'', a scris Dan Voiculescu pe blogul său.
De-a lungul vremii, tema depopulării româniei a fost abordată sumar de diverşi lideri politici, însă fără niciun fel de efect. Cel mult, mizele abordării au fost pur electorale.
''Dacă jumătate dintre tinerii români părăsesc țara în următorii ani, însăși existența României este amenințată. Fără o intervenție rapidă și consistentă, națiunea română se diluează până la dispariție. Primul pas în direcția prevenirii unei asemenea perspective, ar fi un Pact național pentru a încuraja tinerii să rămână în țară. Printr-un consens politic – improbabil, dar esențial – se pot oferi stimulente, în primul rând de ordin economic, tinerilor care se angajează sau încep o afacere în România. Noile generații au nevoie de capital, respect și putere reală de decizie. Nu vor să fie nici spectatori, nici asistați. Își doresc posibilitatea concretă de a-și construi în țară viitorul pentru care sunt dispuși să o părăsească'', a scris profesorul Dan Voiculescu.
România pierde cetăţeni în ritm alarmant. Avertismentul îngrijorător lansat de profesorul Dan Voiculescu