Antena 3 CNN Actualitate Educație România, pe ultimul loc în UE în privinţa absolvenţilor de facultate. Motivul pentru care învăţământul superior nu a beneficiat de investiţii importante

România, pe ultimul loc în UE în privinţa absolvenţilor de facultate. Motivul pentru care învăţământul superior nu a beneficiat de investiţii importante

1 minut de citit Publicat la 15:16 17 Mai 2017 Modificat la 15:16 17 Mai 2017

România se află pe ultimul loc din UE în privinţa ponderii absolvenţilor de învăţământ superior din totalul populaţiei active, situându-se la nivelul de 15,1%, în condiţiile în care media europeană este de 27,2%, conform Monitorului Social lansat de Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Deşi într-o creştere semnificativă faţă de momentul aderării, în 2007, când rata era de doar 9,9%, România se menţine sub ţările vecine, cum ar fi Bulgaria sau Ungaria.

Potrivit datelor statistice, principala explicaţie a acestui fapt poate fi considerată lipsa de investiţii făcute în învăţământul superior, şi la acest capitol ţara noastră ocupând ultimul loc din UE, cu o proporţie de doar 5% în PIB a cheltuielilor pentru această ramură a învăţământului.

„Este posibil ca indicatorii privind stocul de învăţământ superior să fie afectaţi de fenomenul de „brain drain” – plecarea din ţară a persoanelor cu pregătire superioară. Dar aceasta nu poate constitui explicaţia principală, căci în România se acordă anual doar 10 diplome de absolvire pentru învăţământ superior la 1000 persoane cu vârste între 15-64 ani, jumătate faţă de Polonia şi mult sub media UE. Asta înseamnă că „fabricile de diplome” au randament scăzut”, se arată în Monitorul Social.

Potrivit datelor, principala explicaţie a acestui fapt este că învăţământul superior nu a beneficiat de investiţii importante din partea statului, astfel că proporţia în PIB a cheltuielilor pentru învăţământul superior nu a depăşit niciodată 5%, şi aceasta fiind cea mai mică din Europa.

 

Sursă: Mediafax
Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole