Antena 3 CNN Economic România paradoxală. Suntem campioni la creștere economică și la sărăcie. Ce se întâmplă cu salariile românilor

România paradoxală. Suntem campioni la creștere economică și la sărăcie. Ce se întâmplă cu salariile românilor

1 minut de citit Publicat la 10:14 16 Mar 2016 Modificat la 10:14 16 Mar 2016

Sindromul dobânzilor 0 sau negative și-a făcut loc în peisajul economic român și Adrian Măniuțiu a încercat să explice, în ediția de miercuri a emisiunii Daily Income, ce înseamnă asta pentru români, pentru locurile lor de muncă, pentru nivelul salariilor din această țară și pentru investițiile pe care le așteptăm.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a explicat, într-o intervenție telefonică, că măsurile luate de BNR s-au dovedit a fi bune, indiferent de ce susțineau “unele voci”.

“În 2008, când BCE continua să scadă dobânda și FED ajunsese foarte sus, BNR, înainte de a trece la scăderi de dobânzi, a făcut un pas în sus. Și ce s-a auzit atunci, că de ce nu credem în politicile FED și BCE și uite că s-a demonstrat că a fost bine. Politica s-a dovedit întotdeauna corectă și, ca dovadă, acum privim raportul de țară pe 2016 al UE, al CE, un raport pe care foarte multe voci de la noi l-au contestat. Ei bine, Comisia Europeană și-a trimis reprezentanți la București, care au prezentat raportul. A fost subliniat faptul că este raportul Comisiei Europene, în care a lucrat întreaga Comisie. Raportul acesta arată că tot sistemul bancar este solid, lichid, solvabil. Niciun cetățean al României nu a scos un ban din buzunar, deși ceilalți cetățeni în alte țări au scos bani grei, ca să salveze băncile.”

Întrebat dacă România se poate aștepta la o înăsprire a politicii monetare, Vasilescu a explicat că nu poate răspunde la această întrebare, dar a făcut menținea că “nimic nu este bătut în cuie”.

„Dar știți că nimic nu este bătut în cuie, viața are curgerea ei. Noi ne-am păstrat gloanțele, putem interveni în continuare în sistemul economiei. Vedeți cum a fost în 2015, creditul în lei a crescut cu 31%, ceea ce înseamnă că a demarat creditarea. În timp ce dezbaterea publică este foarte aprinsă că băncile au aruncat cu credite, șapte milioane de români au luat credite pentru aragaze și alte aparate, în timp ce 470.000 dintre toți aceștia au luat credite ipotecare.”

 

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole