Antena 3 CNN Actualitate România, o poveste de succes în lupta împotriva consumului ilicit

România, o poveste de succes în lupta împotriva consumului ilicit

de Georgiana Adam    |   

Traficul ilicit de țigări reprezintă o amenințare majoră pentru economiile europene și sănătatea publică, arată raportul KPMG pentru 2023. Aproximativ 52,2 miliarde de țigarete ilicite au fost consumate în Europa anul trecut, ceea ce a generat pierderi de peste 16 miliarde de euro pentru guvernele naționale – bani care ar fi putut fi investiți în servicii esențiale, cum ar fi sănătatea și educația.

Țări precum Italia, Polonia, Portugalia și România, care au implementat politici fiscale stabile și predictibile, au reușit să controleze mai bine comerțul ilicit de țigări. În contrast, în țări precum Franța și Marea Britanie, unde taxele au fost excesiv majorate, comerțul ilicit a crescut, și el, semnificativ.

"România a demonstrat că o politică fiscală stabilă, combinată cu alternative fără fum, poate contribui semnificativ la reducerea consumului ilicit de țigări”, spune Christos Harpantidis - Senior Vice President, External Affairs, Philip Morris International, într-un interviu pentru Antena 3 CNN.

Comerțul ilicit de țigări nu numai că subminează veniturile fiscale, dar și alimentează organizațiile criminale implicate în alte activități ilegale, cum ar fi traficul de droguri și arme. În plus, țigaretele ilicite nu sunt supuse niciunui control de calitate, prezentând riscuri serioase pentru sănătatea publică. Raportul KPMG subliniază necesitatea unei abordări coordonate, bazate pe date științifice și exemple de succes, pentru a contracara acest fenomen.

Care este cea mai frapantă concluzie a raportului KPMG din acest an?

Aș spune că faptul că în Eurona comerțul ilicit continuă să crească. Pentru al cincilea an consecutiv a ajuns la numărul uluitor de 52,2 miliarde de țigarete ilicite care sunt utilizate de cetățenii europeni. Acest lucru înseamnă că guvernele din întreaga Europă pierd venituri de peste 16 miliarde de euro. Acestea sunt cifre cu adevărat impresionante și cred că ar trebui să alarmeze atât pe toți cei implicați în industria tutunului, dar mai ales autoritățile de reglementare, factorii de decizie politică, pentru a înțelege problema, pentru a concepe politicile potrivite și pentru a le pune în aplicare în vederea abordării problemei.

Care sunt principalii factori care duc la acest comerț ilicit în Europa?

Există diferiți factori. Principalul factor este legat, în principal, de creșterea excesivă a impozitelor. Am văzut, și acest lucru este dovedit și de raportul din acest an, că în țările unde există predictibilitate în privința modului de gestionare a impozitelor, comerțul ilicit este mult mai bine controlat. Acestea sunt țări unde există o stagnare sau chiar scăderi. Vedem creștere în țările în care au fost majorate excesiv impozitele, fapt care împinge cetățenii, în special în mediul economic actual, să caute soluții mai ieftine, chiar dacă aceste soluții sunt reprezentate de produse ilicite. În prima categorie, unde există stabilitate, se află Italia, Polonia, Portugalia, România, iar țările în care comerțul ilicit este în creștere sunt Franța, Marea Britanie. Acolo vorbim de creșteri foarte mari, în cifre absolute, și mai important, foarte impesionante în mod negativ.

Subiecte în articol: tigari Philip Morris contrabanda România
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile