Potrivit surselor citate, drona ar fi fost doborâtă intenționat, iar un astfel de eveniment trebuie evitat cu orice preț.
În aceste momente România nu are în plan trimiterea echipajelor în Marea Neagră pentru a ajuta la recuperarea dronei. Asta deoarece și distanța este foarte mare, însă totodată nu avem aparatură care să ajungă la adâncimea respectivă.
De asemenea, potrivit surselor guvernamentale, incidentul ar fi fost provocat de forțele rusești.
Oficialii americani de rang înalt vorbesc despre faptul că această dronă, care a decolat de pe teritoriul României, nu avea încărcătură, deși este un tip de aeronavă fără pilot care poate transporta rachete și cu care poate efectua activități de supraveghere, de culegere de informații. Oficialii americani spun că aceasta era într-o misiune de recunoaștere.
John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, a declarat pentru CNN că oficialii au dat un avertisment sever ambasadorului. Ei i-au spus că Moscova trebuie să fie mai atentă atunci când trimite avioane în spațiul aerian internațional în apropierea aparatelor americane, a precizat Kirby.
În plus, John Kirby a afirmat că există riscul ca drona să nu fie recuperată. "Nu sunt sigur că vom putea să o recuperăm. A căzut într-o zonă a Mării Negre în care adâncimea este foarte mare. Încă analizăm dacă va putea fi lansat vreun efort de recuperare. S-ar putea să nu fie", a subliniat John Kirby.