Este vorba despre Direcția Generală de Informații a Armatei, DGIA.
Aceasta urmează să capete personalitate juridică, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Apărării Naționale.
Transformarea DGIA în serviciu secret de sine stătător va aduce acestei structuri posibilitatea de a avea un buget propriu și o mai mare capacitate operațională.
Citește și: Rapoarte oficiale SRI: Susţinători Hamas, în România
Proiectul prevede că DGIA va rămâne în subordinea ministrului Apărării dar, pe lângă finanțarea de la buget, va putea atrage fonduri din "alte surse legal constituite", ceea ce înseamnă că va putea înființa societăți comerciale.
Documentul mai spune că DGIA va putea face filaje, interceptări de comunicații și percheziții cu mandat de la judecător.
Colonel (r) SRI: "Ne aliniem la standardele NATO"
O altă noutate este că Direcția Generală de Informații a Armatei va putea angaja personal civil, fiind vizați în special specialiștii din zona IT.
Ministerul Apărării arată în nota de fundamentare că transformarea DGIA în serviciu secret cu personalitate juridică "asigură o delimitare clară a atribuțiilor sale de cele ale Statului Major al Apărării".
Inițiatorul mai invocă actualul "context geopolitic turbulent și impredictibil" și "exigențele partenerilor euro-atlantici".
Proiectul trebuie aprobat de Parlament pentru a deveni lege.
"În sfârșit, ne aliniem și noi la practica standard a statelor NATO. Este absolut necesar ca orice activitate de contraspionaj militar să fie acoperită de cadrul legal", a comentat, la Antena 3 CNN, Tudor Păcuraru, colonel (r) SRI.