Antena 3 CNN Actualitate România va avea primul muzeu subacvatic la Constanța. Lucrurile pe care le pot vedea pasionații de scufundări

România va avea primul muzeu subacvatic la Constanța. Lucrurile pe care le pot vedea pasionații de scufundări

Cătălina Buzoianu
1 minut de citit Publicat la 08:56 15 Noi 2023 Modificat la 13:49 15 Noi 2023

Ideea unui muzeu subacvatic în Marea Neagră pare să prindă din ce în ce mai mult contur.

Două statuete, grele de zeci de kilograme au fost deja scufundate în zona Casino-ului din Constanța.

[GAL layout="4"]

Proiectul aparține unui scafandru profesionist care a anunțat că lucrează deja la ce a de-a treia piesă ce va ajunge si apă.

Muzeul subacvatic va deveni astfel un punct de atracție pentru amatorii de scufundări, alături de zecile de epave aflate pe fundul mării și ale căror secrete așteaptă să ele fie descoperite.

Citește și: Povestea celui mai mare rezervor geotermal din România, comoara subterană care ar putea încălzi un oraș întreg

Primul exponat care a ajuns pe fundul mării este statuia poetului Ovidius.

Statuia a  fost inițial creată din lemn de plop, însă cel care a realizat o și-a dat seama că nu va rezista în timp așa că a refăcut-o din ciment. Cântărește în jur de 90 de kilograme și a fost piesa care a deschis drumul spre îndeplinirea unui vis mai vechi al exploratorului constănțean. 

"Bustul scafandrului greu l-am realizat eu de la început din lut de modelaj, apoi am turnat o matriță, contra-matriță si l-am turnat din ciment, din beton solid", a spus Pascale Roibu, scafandrul profesionist. 

Pentru ca visul să prindă și mai mult contur, de curând Pascale Roibu, a creat o altă piesă, o premieră mondială în acest domeniu.

Este vorba de statuia unui scafandru greu. Efortul a fost unu extrem de mare, pe măsura greutății exponatei, 180 de kilograme. În felul acesta tânărul explorator a vrut sa aducă un omagiu cu ocazia zilei scafandrului roman.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole