Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Sute de minore nasc anual în România. Reportaj sfâşietor despre soarta acestor copile

Sute de minore nasc anual în România. Reportaj sfâşietor despre soarta acestor copile

Cătălin Onofrei
2 minute de citit Publicat la 19:00 12 Mai 2023 Modificat la 19:06 12 Mai 2023

În lipsa educaţiei sexuale în şcoli, România continuă să fie fruntaşă la numărul de copii care aduc pe lume copii. Dincolo de cifrele seci, care arată că jumătate dintre mamele minore din Europa sunt din România, se ascund drame care se propagă din generaţie în generaţie, destine care se frâng brusc pentru a face loc pe lume unui nou suflet.

Multe dintre mamele minore au fost aduse pe lume, la rândul lor, de copii, iar lipsa de educaţie şi de comunicare din partea celor care ar trebui să vegheze la dezvoltarea lor, fie că vorbim de instituţii, şcoală sau părinţi, a dus la continuarea unui cerc vicios.

"Două săptămâni am plâns foarte mult pentru că nu știam ce să fac"

Cosmina are doar 17 ani şi este din comuna Hilişeu, judeţul Botoşani. Bebeluşul are deja trei luni. Când a rămas însărcinată era în clasa a X-a şi spune că lucrurile ar fi stat altfel dacă cineva ar fi învăţat-o mai bine.

"Două săptămâni am plâns foarte mult pentru că nu știam ce să fac și am zis câ decât să iau viața unui copil mai bine se crește cum se poate", a spus ea.

Tânăra spune că nu a primit niciun fel de sprijin din partea autorităţilor, deşi ar fi avut mare nevoie. Profesorii au aflat că fata era însărcinată de la colegi, însă nimeni nu a mers să stea de vorbă cu ea, nici când mergea la şcoală, nici după ce a fost nevoită să abandoneze cursurile.

Fata este mamă singură, după ce tatăl micuţului abia venit pe lume i-a părăsit. La rândul său un tânăr, acesta i-a promis iniţial Cosminei că îi va fi alături, însă, înainte ca fata să nască, a dispărut.

Citeşte şi: România, țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană

În acelaşi sat locuieşte şi Monalisa. Tânăra are deja doi copii, o fetiţă şi un băieţel, ambii aduşi pe lume în timp ce era minoră. Primul copil s-a născut când ea avea 15 ani, iar imediat după a venit şi al doilea.

Tânăra este a treia mamă minoră din familia sa, după propria mamă şi bunică. Din fericire, Monalisa a avut parte mereu de sprijinul familiei în creşterea copiilor, dar şi al tatălui celor mici. Cei doi sunt încă împreună.

Fenomenul mamelor minore este unul extrem de greu de combătut

În contextul lipsei de educaţie şi de sprijin de orice fel din partea autorităţilor, una dintre primele instituţii cu care iau contact mamele minore ajunge să fie maternitatea. Acolo fac şi primul consult. Multe din ele nu sunt pregătite nici fizic, nici psihic să aducă pe lume copii.

Având vârste fragede, de multe ori organismul lor nu este suficient dezvoltat şi nasc prematur.

Fenomenul mamelor minore este unul extrem de greu de combătut şi ţine de mai mulţi factori: socio-economici, sociali şi de educaţie sexuală. Cel mai important este însă factorul socio-economic.

Soluţia ar fi o colaborare mai bună între mai multe instituţii, care să identifice copilele în situaţii vulnerabile şi să le ajute.

La nivelul centrului judeţean de resurse şi asistenţă educaţională din Botoşani sunt 60 de consilieri. Ei ar trebui să consilieze, fiecare o mie de copii. Recent, au fost alocate de la minister încă 25 de posturi de consilier.

Iar în timp ce autorităţile se bat în cifre şi teorii, realitatea din teren rămâne, în continuare dramatică: zeci de copile din judeţ aduc pe lume alţi copii.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole