Antena 3 CNN Economic România mai are de așteptat până va trece la moneda euro. Boloș: „Trebuie să avem răbdare. Anii următori sunt foarte grei”

România mai are de așteptat până va trece la moneda euro. Boloș: „Trebuie să avem răbdare. Anii următori sunt foarte grei”

de Bianca Chirilă    |   

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat miercuri despre aderarea la zona euro că sunt criterii foarte clare pe care le stabileşte Regulamentul Comisiei Europene, iar unul este legat de sustenabilitatea finanţelor publice ale României. El a atras atenţia că anii 2025, 2026, 2027 sunt ani foarte grei, având un buget de investiţii care merge până la 8% din PIB şi va trebui să găsim echilibrul necesar, pe de-o parte să implementăm investiţii, pe de altă parte să sprijinim mediul de afaceri.

Ministrul Finanţelor a declarat despre momentul în care România va adera la zona euro că „sunt criterii de convergenţă foarte clare pe care le stabileşte Regulamentul Comisiei Europene”.

„Unul dintre acestea este cel legat de convergenţa privind sustenabilitatea finanţelor publice ale României. Deci, aici va trebui să avem o abordare echilibrată pentru că suntem şi în perioada în care ne dezvoltăm, în care implementăm proiectele de investiţii. Nu cred că modelul Bulgariei, în care au îndeplinit criteriile de convergenţă prevăzute de Regulamentul CE, cu excepţia celui privitor la inflaţie, dar cu impact asupra investiţiilor, a fost un model cel mai adecvat. Am spus şi repet, anii 2025, 2026, 2027 sunt ani foarte grei pentru România, având un buget de investiţii care merge până la 8% din PIB. Deci aici va trebui să găsim echilibrul necesar, pe de-o parte să implementăm investiţii, pe de altă parte să sprijinim mediul de afaceri pentru a ne îmbunătăţi poziţia competiţională a României pe piaţa europeană. Să nu avem măsuri în dezavantajul mediului de afaceri”, a subliniat Boloş.

Ministrul de Finanţe spune că trebuie să avem răbdare

Ministrul de Finanţe a precizat că trebuie să avem răbdare, să ne implementăm investiţiile în anii aceştia grei - 2026, 2026, 2027, iar apoi ajustarea fiscal-bugetară devine mai uşoară.

„Eu sper, totuşi, că avem cu toţii înţelepciunea şi răbdarea necesară pentru ca proiectele de digitalizare pe care le-am început, proiectele care ţin de combaterea evaziunii fiscale şi restructurarea sistemului de cheltuieli să ne ducă spre obiectul acesta măreţ pe care îl avem, încât ajustarea fiscal bugetară să nu fie un impediment pentru România de a nu adera la zona euro. Este vorba de o conlucrare între toţi actorii din mediul economic şi social, încât la final să obţinem o ajustare fiscal-bugetară cât mai rapidă, dar rezonabilă şi fără a face victimă investiţiile care sunt piatra de temelie pentru dezvoltarea României pe termen lung”, a ţinut să menţioneze Boloş.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile